Ilmanlaatua heikentävä pölyisyys aiheuttaa kärsijälleen tukkoisuutta, nuhaoireita tai pahimmillaan astmaattisia oireita. Pölyn eliminointia voidaan tehostaa viikottaisten siivousten ohella muun muassa sisustusratkaisuilla.

 

Mitä pöly on?

Huonepöly koostuu erilaisista ilmassa leijuvista hiukkasista, jotka yhteen takertuessaan laskeutuvat kodin pinnoille. Näitä hiukkasia tulee meistä ihmisistä ja kotieläimistä hilseen, ihokudoksen ja karvojen muodossa, mutta myös ulkoa kantautunut siite- ja katupöly kerryttävät työmaata. Lisäksi huonepöly voi sisältää tyypillisesti esimerkiksi ruokapölyä, rakennus- ja sisustusmateriaalien hiukkasia, tekstiilikuituja, hiekkaa – ja ties mitä.

Pölyä tuntuu tulevan siis käytännössä kaikkialta, joten siitä ei kannata asennoitua pääsevänsä koskaan lopullisesti eroon. Vähentää sitä kylläkin voi.

Mitkä ovat kodin pahimmat pölynkerääjät?

Tekstiilit

  • Petivaatteet keräävät paljon pölyä, joten peiton ravistelun myötä makuuhuoneeseen kertyy reilusti tomua. Pölyn kertymistä voidaan ehkäistä ahkeralla petaamisella, petivaatteiden tuulettamisella sekä sängyn alustan siivoamisella. Petivaatteet kannattaa vaihtaa viikoittain.
  • Nukkapintaiset matot ja ryijyt ovat varsinaisia pölypesäkkeitä. Kurita karvakulmioita säännöllisellä imuroinnilla ja tuulettamisella sekä vihaisella tamppauksella. Vaihtoehtoisesti seuraavilla mattokaupoilla voi harkita suoraan helppohoitoisemman materiaalin valitsemista.
  • Muista verhotut huonekalut. Imuroi sohvat ja tuolit tekstiilisuulakkeella. Sohvatyynyt voi puolestaan viedä ulos ravisteltavaksi.
  • Kodin tekstiilien eli esim. lakanoiden ja pyyhkeiden säilyttäminen avohyllyillä kerryttää pölyä. Ongelman korjaaminen on varsin yksinkertaista – laita tavarat paikkaan nimeltä “jemma”.

Sähkölaitteet

  • Sähkö imee pölyä, joten tavanomaisesti pöly laskeutuu ensimmäisenä olohuoneen ja työhuoneen elektroniikan päälle. Ellei jenkkiläinen amissikulttuuri napostele vaihtoehtoisena elämäntyylinä, niin ota siivousliina kauniiseen kätöseesi.
  • Erityisesti muoviset valaisimet imevät pölyä itseensä. Koska olet viimeksi katsonut kattolamppujesi kupujen päälle? 

Pyyhi pölyt oikein

  • Älä käytä märkää mikrokuituliinaa. Nihkeä on parempi. Tökötiksi sopii vedellä lantrattu yleispuhdistusaine.
  • Laskosta liina ja vaihda aina tarvittaessa puhtaampi pinta esiin. Mytyksi runtatulla liinalla huiskiessa pöly vain siirtyy ympäriinsä.
  • Liinan kanssa ei tule hinkata ja heilua raivopäisenä. Parhainta jälkeä saat järjestelmällisillä ja yksisuuntaisilla vedoilla. 

Pölyn vähentäminen kotona

Irtotavarat keräävät tunnetusti pölyä ympärilleen ja hankaloittavat kodin siivoamista. Hallitussa kaaoksessa elävän kannattaa harkita kaivavansa sisäisen minimalistinsa esiin. Joka kodin konmarittajan ei tarvitse välttämättä lähettää romppeitaan sentään maata kiertävälle radalle. Erilaiset turhakkeet ja hyödykkeet kannattaa järjestellä esimerkiksi laatikoihin ja purkkeihin. Järjestyksessä pidetyt vapaat pinnat näyttävät huomattavasti siistimmältä – ja ovatkin usein juuri sitä.

Lisäksi muidenkin kuin välineurheilijoiden kannattaa pitää huoli, että imuri on ajan tasalla imutehon ja suulakkeiden laadun kanssa. Muistathan myös pitää ilmanvaihtolaitteen suodattimet kunnossa!

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!