Vaikka Suomen luonto on upea, ei koko ekosysteemiä kannata toivottaa kotiinsa tervetulleeksi. Anna siis ylimääräisille vipeltäjille välittömästi lähtöpassit.

 

Ennen kuin kaivat liekinheitintä ja dynamiittia esiin, kannattaa vetää hieman henkeä ja tiirailla otusta silmästä silmään. Torjunnassa on tärkeää tietää, mikä kaveri siellä seiniä pitkin köntystelee.

Kaikki kodissa tavatut ötökät eivät onneksi ole vaarallisia, saatika hankalia hävittää. Tuholaisten torjumisessa paras tärppi on ennakointi, joten jälleen on tärkeää tietää mitä tekee. Painahan siis seuraavat vinkit mieleesi!

Jauhokoisan torjunta

Jauhokoisat kantautuvat kotiisi jauhopussien seassa olevina munina. Nämä öttömönkiäiset eivät ole vaarallisia, mutta raivostuttavan kiittämättömiä kylläkin. Kun sinä käyt töissä, nämä loisen kutaleet viettävät kaikki päivänsä ruokakomerossa herkuttelemassa sinun pöperöitäsi. Kiitoksena ne vääntävät pökäleitään pitkin jauhopusseja, joista sitten sinä saat vielä vatsanpuruja. ULOS!

Ehkäise: Siivoa ruokakomerot ahkeraan myös sisältä. Heitä menneen talven jauhopussit ja myslilaatikot menemään ennen, kuin aika ja muna on kypsä.

Hävitä: Heitä kuivatuotteet menemään ja siivoa nurkat huolellisesti.

Sokeritoukan torjunta

Sokeritoukat ovat ötököistä harmittomimmasta päästä. Ne hengailevat lämpimissä ja kosteissa tiloissa, kuten kylppärissä, keittiössä ja viemäreissä.

Ehkäise: Pidä kosteutta alhaisena, jotta et luo toukille otollista elinympäristöä. Tuuleta kylppäriä ennen kuin sokeritoukat löytävät unelmakämppäänsä.

Hävitä: Murhanhimoissasi voit kaataa kiehuvaa vettä viemäriin.

Vyöturkiskuoriaisen torjunta

Vyöturkiskuoriaiset mutustelevat pieniä reikiä pyhävaatteisiisi. Nämä yön ritarit eivät liiemmin auringosta nauti, vaan lymyävät esimerkiksi mattojen alla ja komeroiden pimeydessä.

Ehkäise: Säilytä matot ja tekstiilit kylmässä, kuten ullakolla.

Hävitä: Monet hyönteiset ja toukat voi hävittää pesemällä tekstiilit +60 asteessa. Lyö siis toisinaan arjessa lisää löylyä eco-pesuohjelmiin, jotta mahdolliset hyönteisten munat tippuvat kyydistä. Vyöturkiskuoriaisia bongattuasi kannattaa vaatteiden säilytystilat käsitellä ohjeiden mukaisesti torjunta-aineilla.

Luteen ja torakan torjunta

Luteet ja torakat tulevat kotiisi useimmiten ulkomaantuliaisina. Matkalaukkuihin piiloutuneena nämä salamatkustajat odottavat vain tilaisuuttaan vipeltää karkuun heti luukun auettua ja silmän vältettyä.

Ehkäise: Tiedätkö, kuinka ulkomailta palatessa tekee aina välittömästi mieli saunaan? Jes. Ota avaamaton laukku mukaan saunakilpailuun. Nämä pirulaiset eivät kestä suomalaisia löylyjä, sillä niiden hävittämiseen riittää jo 60-80 asteinen sauna. Vartin päästä voit avata laukun ja jatkaa vielä hetken löylyjen piiskaamista.

Hävitä: Löytyikö makuuhuoneesta merkkejä mitä julmimmista verenimijöistä, luteista? Tai pyörivätkö torakat nurkissa? On aika soitella ammattilaiset apuun. Vakuutusyhtiösi tuskin on yhtä mieltä dynamiitin käytöstä.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!