Apua! Onko lähipiirissäsi kihomatoja? Kihomadot ovat vaaraton, mutta ikävä yllätys.

 

Mitä kihomadot ovat?

Kihomato on loinen, joka on tunnettu ihmisten kiusana. Kihomato ei kuitenkaan ole vaarallinen, vaan vain päänvaivaa ja kutinaa aiheuttava paholainen. Kihomadoille tyypillinen oire on peräaukon kutina, mutta aina häiritseviä oireita ei tule ja siksi niitä on vaikea huomata. Kihomadot leviävät esimerkiksi käsien, vuodevaatteiden ja lelujen välityksellä. Usein kihomadot yhdistetään huonoon hygieniaan, mutta etenkin lapsiperheissä kihomatotartunnoilla ei ole minkäänlaista yhteyttä hygienian tasoon.

Miten kihomadoista pääsee eroon?

Kihomatojen häätö tapahtuu lääkekuurilla. Kodin huolellinen siivous on tärkeä osa uusien tartuntojen ennaltaehkäisyä. Esimerkiksi vaatteet, lakanat ja pehmolelut tulee pestä huolellisesti lääkekuurin aikana.

Kaikkien perheenjäsenten kynnet kannattaa leikata lyhyeksi etenkin silloin, jos lähipiirissä on todettu kihomatotartunta. Myös käsien puhtaus ja korostetun tarkka yleinen hygienia ovat tärkeää, jotteivat kihomadot pääse lääkekuurin jälkeen kulkeutumaan takaisin suolistoon.

Tarvitseeko kotia siivota erityisesti kihomatojen takia?

Kodin siisteyteen ja varsinkin tekstiileihin on syytä kiinnittää tarkemmin huomiota, jos taloudessa on todettu kihomatotartunta. Kaikki lakanat, tyynyt, sohvanpäälliset, viltit, pyjamat ja muut kankaiset materiaalit on syytä pestä huolellisesti, jotta kihomadoista päästään lopullisesti eroon. Jos perheessä on lapsia, myös lelut täytyy pestä. Pehmolelut kannattaa ottaa pois käytöstä siihen saakka, kunnes matoja ei enää ole.

Koti kannattaa siivota perusteellisesti kokonaisuudessaan. Makuuhuoneen siivous tulee tehdä huolellisesti, sillä kihomadot tarttuvat esimerkiksi vuodevaatteista. Myös kylpyhuone kannattaa puhdistaa normaalia perusteellisemmin. Kaikki kosketuspinnat (valokatkaisijat, ovenkahvat ja -karmit sekä hanat) kannattaa pyyhkiä huolellisesti.

Lue täältä vinkit koko kodin tehokkaaseen viikkosiivoukseen.

Mikä lääke tehoaa kihomatoihin?

Apteekista saa ilman reseptiä esimerkiksi Pyrvin-nimistä kihomatolääkettä. Jos taloudessasi on useampi henkilö, suositellaan lääkekuuria koko perheelle (myös oireettomille). Loishäätö on tärkeää uusia muutaman viikon kuluttua, jotta kihomadoista päästään pysyvästi eroon.

Voiko kihomatojen saamista ennaltaehkäistä?

Kihomatoja voi ehkäistä hyvällä käsihygienialla ja kynsien leikkuulla, sillä kihomatojen munat jäävät helposti kynsien alle esimerkiksi raapimisen yhteydessä. Kihomadot eivät kuitenkaan kerro huonosta hygieniasta ja tartuntaa on usein mahdotonta ennaltaehkäistä omalla toiminnallaan. Erityisesti päiväkodit ja koulut ovat tavallisia tartuntapaikkoja ja on tärkeää, että myös kihomadoista kerrotaan avoimesti, jotta muissakin perheissä osataan varautua asianmukaisesti.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!