Lähes joka toinen suomalainen kärsii allergiaoireista.

Kodin säännöllinen ja huolellinen siivoaminen helpottaa monen allergisen oloa. Allergiakotikaan ei vaadi viikoittaista suursiivousta tai runsasta desinfiointia. Oikealla siivoustekniikalla ja allergiakotiin sopivilla siivousvälineillä on kaikkein suurin merkitys. Puhdistusaineiden kohdalla vähemmän on enemmän.

 

Mitä allergiakodin siivoamisessa tulee huomioida?

  • Säännöllisyys
  • Oikeat välineet
  • Sopivat puhdistusaineet

Säännöllisellä siivoamisella voi vaikuttaa etenkin allergisten hengitystieoireiden vaikeuteen. Allergia pitää elimistöä jatkuvassa hälytystilassa ja on tärkeää, että koti on ympäristö, jossa ärsytystä on mahdollisimman vähän. Allergiakotia siivotessa kannattaa muistaa säännöllisyys ja valita sopivat siivousvälineet ja puhdistusaineet.

Huonepöly kuljettaa mukanaan elimistöä ärsyttäviä kemikaaleja kodin huonekaluista, tekstiileistä ja elektroniikasta. Siivotessa kaikkein hienojakoisin pöly leviää helposti lattialta ylemmäs hengitysilmaan eivätkä useimmat imurit suodata huoneilmaa riittävän tehokkaasti. Imurointi ja mikrokuituliinalla suoritettu nihkeäpyyhintä ovat kuitenkin tehokkaimmat menetelmät huonepölyn tehokkaaseen siivoamiseen.

Muista aseptinen siivousjärjestys

Etenkin allergiakodissa kannattaa muistaa aseptinen siivousjärjestys eli eteneminen puhtaasta tilasta koti likaisia. Koti kannattaa siis siivota huone kerrallaan ja sulkea siivotut tilat perässään. Oikeaoppinen siivous etenee ylhäältä alas eli ylhäällä olevat pinnat ja tasot siivotaan ensin ja lattia puhdistetaan viimeisenä. Tällöin huoneen yläosissa oleva pöly ei laskeudu jo kertaalleen siivotuille pinnoille.

Panosta laadukkaaseen imuriin

Imuri kannattaa valita sen suodatustehon perusteella. On tärkeää, että imuri suodattaa pienimmätkin pölyhiukkaset. Hyväkään imuri ei kuitenkaan pysty suorittamaan tehtäväänsä, ellei pölypussia ja ilmansuodatinta vaihdeta säännöllisesti! Joissain tapauksissa myös erillisestä huoneilmaa suodattavasta ilmanpuhdistimesta voi olla hyötyä.

Sisusta siivousystävällisesti

Jos allergiaoireet ovat vaikeita ja huonepölyn kanssa täytyy olla erityisen tarkka, kannattaa siivous huomioida myös sisustuksessa. Kotiin kannattaa valita kalusteita, joiden alta mahtuu imuroimaan helposti. Paksut matot ja villaiset tekstiilit keräävät pölyä. Pintamateriaalien tulisi kestää kosteutta ja kulutusta.

Mitä allergiakodin puhdistusaineiden valinnassa kannattaa huomioida?

Siivouksessa käytetyt puhdistusaineet aiheuttavat helposti allergisia reaktioita. Suurin osa kotisiivoukseen tarkoitetuista puhdistusaineista sisältävät tuoksuja sekä väri- ja säilöntäaineita. Mitä pidempi on puhdistusaineen sisältöluettelo, sitä todennäköisemmin se sisältää kodin siivoukseen tarpeettomia lisäaineita.

Allergiakodinkin siivoukseen riittää mieto yleispuhdistusaine

Pölyjä voi pyyhkiä myös kokonaan ilman puhdistusainetta. Desinfiointiaineet ja antibakteeriset puhdistusaineet eivät paranna kodin allergiaystävällisyyttä. Vaikutus on usein aivan päinvastainen – vahvat puhdistusaineet allergisoivat helposti ja hyödyllisten mikrobien tappaminen kodin pinnoilta altistaa uusille allergioille.

Yleispuhdistusaineen voi valmistaa myös itse. Etikka, ruokasooda ja sitruunahappo ovat hyvin siedettyjä kodin perustarpeita, joista voi valmistaa puhdistusaineita kodin eri pinnoille. Esimerkiksi mietoa etikkaliuosta voi käyttää pintojen puhdistamiseen ja se poistaa myös kalkkia kylpyhuoneen pinnoilta.

Valitse allergiakotiin vain välttämättömiä puhdistusaineita. Kun ylläpitosiivousta tehdään säännöllisesti, ei pintoja tarvitse pestä jatkuvasti eivätkä kaikki pinnat ja materiaalit tarvitse omaa puhdistusainetta. Allergiamerkityt puhdistusaineet on suunniteltu ja testattu allergiakotien käyttöön sopiviksi.

Noudata kaikkien kodin kemikaalien kanssa annosteluohjeita tarkasti. Puhdistusaineita ei saa koskaan sekoittaa keskenään, sillä raaka-aineet voivat yhdessä muodostaa haitallisia yhdisteitä.

Kevennä kemikaalikuormaa

Arjen kemikaalikuormaan kannattaa kiinnittää huomiota kokonaisuudessaan. Kuinka montaa erilaisia kemikaaleja sisältävää tuotetta käytetään päivittäin? Kemikaalikuormaa kasvattavat esimerkiksi siivouksessa käytetyt puhdistusaineet, pyykinpesu- ja huuhteluaineet ja kosmetiikka. Kaikki edellä mainitut vaikuttavat sekä käyttäjänsä iholla että kodin sisäilmassa. Kemikaalien kokonaismäärää kannattaa pyrkiä vähentämään ja valitsemaan mahdollisimman allergiaystävällisiä vaihtoehtoja.

Allergiakodin muistilista

  • Mieti, mitkä asiat helpottavat kodin puhtaanapitoa ja tee tarvittavat muutokset
  • Käytä puhdistusaineita, joihin ei ole lisätty värejä, tuoksuja tai muita lisäaineita
  • Kokeile valmistaa yleispuhdistusaine itse etikasta, soodasta tai sitruunahaposta
  • Hanki imuri, joka suodattaa huoneilmaa imuroinnin yhteydessä
  • Vältä tarpeetonta desinfiointia ja desinfioi vain kosketuspintoja

Joskus allergiasiivous kannattaa teettää ammattilaisilla

Esimerkiksi muutto uuteen kotiin on sellainen tilanne. Mitä vaikeammasta allergiasta on kyse, sitä tärkeämpää on, että uusi koti siivotaan erityisellä huolellisuudella ennen sisäänmuuttoa. Myös allergian puhjetessa kodin tehostetusta siivouksesta voi olla apua. Osaamme auttaa allergiakodin siivouspulmissa – kysyminen kannattaa aina!

Lue täältä lisää allergiasiivouspalveluistamme.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!