Jälleen on aika vetäytyä kesän jäljiltä sisätiloihin, pakoon viileneviä ilmoja ja kaatosateita. Viltin alla löhöily tuntuu ihan ekstrahyvältä, kun kodin syyssiivous on tehty. Lunttaa tästä komentosarja viihtyisän syysköllöttelyn takeeksi!

 

Harvempi meistä on viettänyt kesälomaansa pelkästään kotia puunatessa. Unohtuneiden siivousrutiinien vuoksi kannattaa ottaa ensin perusteet takaisin haltuun ja perehtyä vasta sen jälkeen mittavampaan urakointiin. Voimme taata, että seuraavia työvaiheita suorittamalla et jää ainakaan hetkeen toimettomaksi.

Pese ikkunat. Pian värjötellään taas pakkasessa, joten ikkunat on asiallista pestä vielä kun ne voi.

Pese sauna. Tulevan syksyn koleus ja räntäsateet kasvattavat ennen pitkää saunaan suuntautuvaa trafiikkia. Kuuraa koppi kuntoon, jotta voit jatkossa persahtaa jälleen puhtaille lauteille. Kurkista täältä vinkit saunan pesuun.

Puhdista sänky. Helteisen kesän trooppisina öinä hikinorot ovat saattaneet virrata patjan uumeniin asti. Panosta hygieniaan ja tarkasta petivaatteiden kunto syyssiivouksen yhteydessä.

Järjestele kaapit – eli tee vanha kunnon inventaario. Nurkissa pyörii kesän jäljiltä aina käyttämättömäksi jääviä romppeita. Olivat ne sitten kesävaatteita tai lomaharrastuksista jääneitä vesihiihtosuksia ja laskuvarjoja, on syyssiivous oiva hetki laittaa paikat järjestykseen. Tee kaappeihisi tilaa nakkaamalla menneen sesongin kuteet ja krääsät varastoon. Treidaa samaisella rupeamalla syysmallistoa tilalle. Käyttämättömäksi todetut vaatteet kannattaa lahjoittaa mieluiten hyväntekeväisyyteen tai myydä kirpparilla.

Pyyhi yläpölyt. Kodin korkeimmille tasoille on kertynyt varmasti viikkosiivouksessa huomiotta jäänyttä pölyä. Vähintäänkin keittiössä kannattaa ottaa jakkara alleen ja huidella pinttyvät rasvapölyt tiehensä, vielä kun urakan voi hoitaa rälläkkää hellemmillä välineillä.

Pese verhot. Kesän railakkaan tuulettelun myötä verhosi saattavat olla sisäilmaa heikentävän pölyn peitossa. Ennen pyykkäilyä kannattaa tarkistaa käsittelemänsä materiaalin pesuohjeet. Monessa tapauksissa pesulareissu voi olla turvallisin ratkaisu.

Tuuleta matot. Nykyaikaisilla imureilla pääsee toki pitkälle, mutta silloin tällöin sietää ottaa vanhan liiton opit käyttöön! Kaiva esiin piilevät raivonpuuskasi koronan runnomia kesälomasuunnitelmia miettiessäsi ja nakkaa matot kaaressa pihamaille. Tarkista ennen suoritusta ettet ole pahimpien kuravellikelien aikaan liikkeellä.

Hoida pihatyöt. Mikäli asut hallinnoimallasi tontilla, käytä ruohonleikkuri kunniakierroksella ja siirrä härdelli talviteloille. Tiluksistasi riippuen työmaa saattaa sisältää myös esimerkiksi syyssadon korjaamisen ja kosolti haravointia. Päästä naapurisi kärsimyksistään ja peittele hänen pallogrilliään miljoonasti upeammat savustuspöntöt ja systeemit pressujen alle piiloon.

Mikäli syyssiivous ahdistaa jo pelkästään työlistaa lukien, niin ei hätää. Kaikkea ei tarvitse painaa läpi yhdellä rykäisyllä. Tekemistä kannattaa jakaa homma kerrallaan syksyn rujoimmille viikoille.

Kaikkea ei myöskään tarvitse tehdä yksin. Normaalin uurastamisen ohella voit panostaa omaan aikaasi ja viihtyvyyteesi palkkaamalla ammattilaisen hoitamaan osan työtehtävistä. Esimerkiksi ikkunoiden pesu on perinteisesti se työmaa, joka ulkoistetaan ensimmäisenä verokirstua kerryttäville apukäsille.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!