Imurointi on osa auton peruspuhtaanapitoa.

Auto kannattaa imuroida säännöllisesti, sillä pöly heikentää hengitysilman laatua ja sitoo kosteutta, joka saattaa johtaa tekstiilipintojen homehtumiseen. Talvella hiekoitushiekka saattaa hiertää lattiahuovan rikki.

Auton voi imuroida samalla imurilla, jota käytät kotonasikin, mutta erityisesti autoa varten kannattaa hankkia kapea suulake.

Auton imurointi sujuu näppärästi tässä järjestyksessä:

1. Tarkista tärkein siivousvälineesi, imuri, ennen auton imurointia. Tavallinen kotikäyttöön sopiva imuri käy hyvin myös auton imurointiin. Jos pussi tai pölysäiliö on yli puolillaan, vaihda tai tyhjennä se, sillä auton imurointi vaatii imurilta täyttä imutehoa.

2. Selvitä missä auton imurointi onnistuu helpoimmin. Jos autollasi on sähkötolpallinen parkkiruutu, saat otettua sähkön suoraan tolpasta. Valitse tasainen ja mahdollisimman kuiva paikka, jotta imuri ei kastu tai likaannu. Imurin voi nostaa myös jalkatilaan auton imuroinnin ajaksi.

3. Tyhjennä auto ylimääräisistä tavaroista. Kerää roskat pois ja vie autoon mahdollisesti kertyneet turhat tavarat takaisin paikoilleen. Järjestä tarpeelliset tavarat myöhemmin takakonttiin. Autossa lojuvat irtoesineet ovat turvallisuusriski äkkijarrutus- ja kolaritilanteissa.

4. Aloita auton imurointi irrottamalla ja ravistelemalla jalkatilan matot. Jos aiot pestä matot, se kannattaa tehdä ennen imurointia, jotta matot ehtivät kuivua siivouksen aikana.

5. Imuroi auton kaikki lattiapinnat huolellisesti. Lattiahuovasta ja imurista riippuen kannattaa kokeilla mik√§ imurin suulakkeista sopii materiaaleille parhaiten. Silikoniharjasta voi olla apua hienojakoisen hiekan kanssa. Kapealla suulakkeella p√§√§set k√§siksi ahtaisiinkin koloihin. √Ąl√§ imuroi vett√§ tai lunta, sill√§ imuriasi ei todenn√§k√∂isesti ole tarkoitettu m√§rk√§imurointiin.

6. Muista imuroida myös penkit ja takakontti. Kangaspenkkien imurointiin sopii tavallinen tekstiilisuulake. Lemmikkien karvat irtoavat esimerkiksi teippiharjalla tai aiemmin lattian puhdistukseen käytetyllä silikoniharjalla. Jos penkit ovat likaiset, voi niihin suihkuttaa ja harjata autoon tarkoitetun tekstiilinpuhdistusaineen. Aineen kuivuttua sen voi voi imuroida pois.

7. Imuroinnin jälkeen auton muovipinnat kannattaa pyyhkiä mikrokuituliinalla tai muovi- ja kumipinnoille tarkoitetuilla autonpuhdistusliinoilla. Lasipinnoille löytyy omat puhdistusliinansa, joskin tavallinen ikkunaliinakin käy. Penkkeihin voi suihkuttaa likaa hylkivän tekstiilinsuojakäsittelyn. Vanhat tai naarmuuntuneet muovipinnat voi pyyhkäistä jälleen siisteiksi muovinhoitoaineella.

8. Jos olet tuoksukuusien ystävä, vaihda tuoksu auton imuroinnin jälkeen uuteen.

Auton imurointi ja puhtaanapito harvoin kuuluu autoilijan lempiharrastuksiin, joten auton sotkeentumista kannattaa ennaltaehkäistä. Kenkien kopistelu ennen autoon nousemista, penkkien suojaaminen konepestävillä suojuksilla ja tavaroiden järjestelmällinen säilyttäminen takakontissa pidentävät siivousväliä. Autoon kannattaa tuoda roskapussi, joka vaihdetaan säännöllisesti. Puhdistusliinoilla auton sisäpinnat voi pyyhkäistä siistiksi heti tarpeen tullen.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!