Pitkäkestoiset paukkupakkaset koettelevat asunnon siisteyttä ja toimivuutta. Keräsimme tähän artikkeliin vinkkejä, joilla ehkäiset tyypillisiä pakkasjakson mukanaan tuomia ongelmia. Tässä artikkelissa käsittelemme yleisimpiä talvipakkasen aiheuttamia ongelmia ja toimivia ratkaisuja niihin.

 

Viemärin haju 

Ikävimpiä asunnon siisteyteen liittyviä vaivoja pakkasella on viemärin haju. Puhdista haiseva viemäri seuraavasti:

  1. Puhdista viemäriaukosta ja sen ympäriltä ylimääräiset kuonat.
  2. Kaada viemäriin sopivaa viemärinavaajaa tuotteen käyttöohjeen mukaan.
  3. Anna aineen vaikuttaa ohjeissa ilmoitetun ajan ja huuhtele se sitten huolellisesti pois.
  4. Joskus haiseva viemäri voi johtua myös hajulukon kuivumisesta. Korjaa ongelma valuttamalla hanasta vettä muutaman minuutin ajan.

Jos nämä keinot eivät riitä poistamaan hajuhaittaa, ongelman taustalla saattaa myös olla eristämätön tuuletusviemäri (putki, joka tuulettaa viemärikaasut vesikaton kautta ulkoilmaan), joka on pakkasella jäätynyt tai jonka syksyn lehdet ovat tukkineet. Ikävästä hajuhaitasta päästään vasta, kun tuuletusviemäri on tyhjennetty tai sulatettu kuumalla vedellä tai höyryllä. Toinen vaihtoehto on odottaa lauhempia säitä, jolloin kireällä pakkasella ei tarvitse kiivetä talon katolle.

Putkiston jäätyminen

Pitkään kestävät kovat pakkaset ja niiden jälkeinen lauhtuminen koettelevat asunnon vesiputkia. Huolehdi seuraavista seikoista, jotta putket eivät pääse jäätymään ja pahimmassa tapauksessa rikkoutumaan:

  • Huolehdi, että vesiputket ovat tiloissa, joiden lämpötila pysyy plussan puolella – putkissa oleva vesi alkaa jäätyä, kun lämpötila painuu pakkaselle. Varmista, että ovet, ikkunat ja muut aukot on tiivistetty huolella ja että asunnon lämmitysjärjestelmä toimii asianmukaisesti. Hanki tarvittaessa lisälämmitin.
  • Normaalisti lumipeite suojaa putkia jäätymiseltä, mutta mikäli talon ympäristö on lumeton, laita putkireittien kohdalle eristysmateriaalia.
  • Äärimmäisenä varokeinona voit jättää vesihanan auki vähäiselle virtaukselle, sillä virtaava vesi ei jäädy yhtä helposti kuin paikallaan putkistossa seisova vesi.
  • Mikäli putkisto kuitenkin pääsee jäätymään, kutsu paikalle ammattilaisapua, sillä putkiston sulattaminen vaatii erityisvälineet ja ammattitaitoa. Pahimmassa tapauksessa pakkaset rikkovat putken, ja omatoiminen käsittely aiheuttaa tällöin vain lisävahinkoa.
  • Jos putkisto on jäätynyt jonakin aiempana talvena, sen eristykseen on kiinnitettävä erityistä huomiota ja hoidettava asia jo syksyllä hyvissä ajoin ennen lumen tuloa.

Kuiva tai kostea sisäilma

Talviaikaan normaali sisäilman kosteus asunnossa on 25–45 % ja kesällä 50–70 %. Monesti pitkien pakkasjaksojen aikaan ilmankosteus laskee kuitenkin alle 20 %:iin.

Kuiva sisäilma aiheuttaa ja pahentaa hengitysteiden, limakalvojen ja ihon ärsytysoireita. Myös pakkasella tutut ilmiöt, kuten hiusten sähköistyminen kammatessa ja keinokuituisten vaatteiden aiheuttamat sähköiskut, ovat seurausta liian kuivasta sisäilmasta. Tehokkain tapa kosteuttaa sisäilmaa on hankkia sähköinen ilmankostutin, jonka käytössä ja puhdistuksessa on noudatettava tarkoin laitteen mukana toimitettuja ohjeita.

Myös liian kostea sisäilma, joka aiheuttaa home- ja kosteusvaurioita ja niiden myötä vakavampia terveysongelmia, saattaa olla ongelma talviaikaan. Liian kosteasta sisäilmasta on merkkinä ikkunoiden huurtuminen kovilla pakkasilla, kun lämmin ja kostea sisäilma kohtaa kylmän ikkunalasin. Korjaa ongelma tehostamalla asunnon ilmanvaihtoa, laskemalla huoneen lämpötilaa ja poistamalla ikkunan edessä mahdollisesti olevat esteet ja kosteudenlähteet (esimerkiksi huonekasvit).

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!