Puhelimesi näytölle päätyvät kaikki bakteerit ja virukset, joita käsiisi tarttuu päivän aikana. Puhelimen näytöllä on moninkertainen määrä taudinaiheuttajia esimerkiksi WC-istuimeen ja ovenkahvoihin verrattuna.

Suurin osa pesee kätensä monta kertaa päivän aikana, mutta koskee heti sen jälkeen taas puhelimeensa. Taudinaiheuttajat siirtyvät puhelimen näytöltä takaisin käsiin, ellei puhelintakin puhdista säännöllisesti.

Artikkelia päivitetty 19.3.2020

Puhelimen näytön puhdistaminen ja desinfiointi

Puhelin pitäisi puhdistaa edes nopeasti yhtä usein kuin peset kätesi. Puhdistus kannattaa ajoittaa käsien pesun yhteyteen, jotta puhtaat kädet eivät likaannu heti uudelleen.

Mitä näytön puhdistamiseen tarvitaan?

  • Mikrokuituliina
  • Alkoholi- tai desinfiointipyyhe
  • Hammastikku, pumpulipuikko tai muu kapea esine (materiaalina muovi tai puu, ei metallia)

Puhelimen näytön voi puhdistaa alkoholia tai muuta desinfioivaa ainetta sisältävillä puhdistusliinoilla tai kosketusnäytöille tarkoitetuilla puhdistussuihkeilla. Muista pestä kätesi ennen kuin ryhdyt toimeen.

Näytön lisäksi puhelimen runko kannattaa puhdistaa kauttaaltaan. Puhelimen kaikki pinnat voi puhdistaa samalla liinalla tai suihkeella. Jos käytät puhelimessasi suojakuorta, irrota suojakuori puhdistuksen yhteydessä ja puhdista myös se kauttaaltaan.

Puhelimen lataus- ja kuulokeliittimiin kertyy pölyä. Hammastikulla tai muulla kapealla esineellä liittimet voi puhdistaa varovasti. Älä koskaan käytä metallista esinettä liitinten puhdistamiseen!

Puhelimen voi puhdistaa myös vedestä ja etikasta sekoitetulla liuoksella. Sekoita vettä ja etikkaa suhteella 1:1, kostuta mikrokuituliina varovasti liuokseen ja pyyhi puhelimen kaikki pinnat. Kuivaa pinnoille jäänyt neste mikrokuituliinan kuivalla osalla. Käytä vain hyvin vähän nestettä! Nihkeä liina riittää, kosteus ei tee hyvää puhelimelle.

Tabletin näytön puhdistaminen

Tabletin voi puhdistaa samoilla välineillä kuin puhelimenkin. Tabletti ei yleensä kulje mukana paikasta toiseen eikä sitä käytetä yhtä ahkerasti kuin puhelinta, joten puhdistustakaan ei tarvita aivan yhtä usein. Tablettikin olisi kuitenkin hyvä puhdistaa säännöllisesti, vähintään viikoittain.

Käytä puhelinta hygieenisemmin

  • Pese kätesi säännöllisesti, älä käytä puhelinta likaisin käsin
  • Muista puhdistaa puhelin vähintään päivittäin
  • Älä käytä kännykkää kesken ruoanlaiton
  • Älä ota puhelinta mukaan vessaan
  • Jos lainaat ystäväsi puhelinta, pese kätesi sen jälkeen

 

YLE uutisoi koronaviruksen leviämisestä pintojen kautta 19.3.2020

” Virus voi tarttua eteenpäin myös omasta kännykästä. Jos koskettelee likaisilla käsillä puhelinta, koronavirus voi jäädä elämään laitteen pinnalle. Kun seuraavan kerran koskettaa ovenkahvaa, tauti voi siirtyä eteenpäin. Yksikin huolimaton vuotavan nenän pyyhkäisy vie viruksen käsiin ja siitä pinnoille.

Kannattaa silti muistaa, että kaikkein helpoimmin koronavirus tarttuu ihmisestä ihmiseen, koska se ei elä ilman ihmistä. Vaikka tauti siirtyisikin ovenkahvaan, se ei säily siinä pitkään niin hyvässä kunnossa, että se voisi aiheuttaa sairauden.

Pintojen pöpöt saa helposti kuriin desinfioimalla pintoja usein.

— Koronavirukseen liittyviä tietoja lukiessa kannattaa muistaa, että se on hyvin tuore virus, joka on tunnettu vasta muutaman kuukauden ajan. Vasta myöhemmin vertaisarvioitujen tutkimusten julkaisun jälkeen koronaviruksesta voidaan sanoa jotain varmaa. ”

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!