Ruoanlaitosta syntyvät rasvajäljet, lika ja murut sotkevat keittiön nopeasti, ja likaiset pinnat keräävät helposti pölyä. Jos keittiö on sotkuinen, koko perheen yhteiset ruokailuhetket keittiön pöydän ääressä eivät ole enää yhtä viihtyisiä ja nautinnollisia.

Keittiön siivouksen ei kuitenkaan tarvitse olla tuntikausia kestävä urakka. Näillä näppärillä vinkeillä keittiön pintojen ja työtasojen pitäminen kiiltävän puhtaina sekä esimerkiksi keittiöstä löytyvän alumiinin kiillotus onnistuu mahdollisimman vaivattomasti. Näin aikaa jää muuhunkin kuin siivoukseen!

architecture, cabinets, chairs

Keittiön ylläpitosiivous

Keittiön puhdistus kannattaa tehdä säännöllisesti, jotta keittiö pysyy siistinä ja hygieenisenä, eikä ikäviä likatahroja pääse pinttymään työtasoille tai pinnoille. Noudata siis seuraavia ylläpitosiivousohjeita, jotta keittiö pysyy siistinä mahdollisimman vähäisellä vaivalla:

  • Pyyhi ruoanlaitossa syntyneet roiskeet, rasvatahrat ja lika välittömästi, jotteivat ne pääse pinttymään keittiön pintoihin.
  • Pyyhi pöytätasot ja liesi päivittäin kostealla liinalla. Sitkeimpien tahrojen puhdistukseen kannattaa kokeilla rasvanpoistoainetta tai keittiön kaapista löytyvää ruokasoodaa.
  • Huuhtele käyttämäsi liina huolellisesti ja jätä se kuivumaan ilmavaan paikkaan. Silloin tällöin liina kannattaa pestä pesukoneessa (mikäli se kestää konepesua) tai liottaa yön yli veden ja ruokasoodan seoksessa, jotta se puhdistuu kunnolla. Nuhjaantunut liina on syytä vaihtaa uuteen.
  • Imuroi keittiön lattia kerran viikossa.
  • Pyyhi silloin tällöin keittiön kaapistojen ovet käsinpesuaineella, jottei niihin pääse pinttymään rasvatahroja tai sormenjälkiä. Muista myös joskus tyhjentää kaapit sisältä imuroimalla tyhjennetyt kaapit ja pyyhkimällä ne käsinpesuaineella ja kostealla liinalla.

 cooking, hands, handwashing

Tiskialtaan puhdistus

Keittiössä tiskiallas on kovassa käytössä, joten sen puhtauteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Seuraavalla ohjeilla saat tiskialtaan säihkyvän kirkkaaksi ja vieläpä ympäristöystävällisesti:

  • Huuhtele tiskialtaasta pois ruoanjäänteet ja ripottele sitten altaaseen ruokasooda. Hankaa ruokasoodaa altaan pintaan pesusienellä pyörivin liikkein.
  • Huuhtele sooda pois etikalla – aineiden päätyessä kosketuksiin toistensa kanssa tuloksena on kuplintaa ja sihisevä ääni, mitä ei kannata pelästyä, sillä etikka on vain parhaillaan desinfioimassa tiskiallastasi. Puhdista etikka tiskialtaasta vedellä ja pesusienellä.
  • Hiero sen jälkeen tiskiallas sitruunan tai appelsiinin kuorella, joka antaa altaalle hyvän tuoksun ja kiillon. Mikäli haluat oikein kiiltävän tiskialtaan, kaada tilkka oliiviöljyä talouspaperiin ja käy tiskiallas huolellisesti läpi talouspaperin avulla.

 

Keittiön eri pintamateriaalien puhdistus

Keittiön tasojen ja pintojen perusteellisemmassa puhdistuksessa tulee huomioida pinnan materiaali, sillä vaikkapa graniitti- tai marmoritasojen puhdistus, puutasojen hoito ja alumiinin kiillotus tulee suorittaa erityispuhdistusaineilla, jotka on suunniteltu juuri kyseisen pinnan vaatimukset huomioon ottaen. Ennen kuin käytät hankkimaasi puhdistusainetta keittiösi pinnalle, luo aineen tuotepakkaus ja testaa ainetta huomaamattomaan kohtaan pintaa, jottei pääse tapahtumaan ikäviä yllätyksiä!

Esimerkkeinä eri pintamateriaalien vaatimuksista voidaan mainita suosittu laminaatti, joka on parasta puhdistaa miedolla yleispuhdistusaineella ja mikrokuituliinalla. Kestävä graniitti voidaan puhdistaa neutraaleilla, hieman happamilla tai hieman emäksisillä puhdistusaineilla (pH 4–10), kun taas marmori ei kestä ollenkaan happamia (pH 0–6) puhdistusaineita eikä esimerkiksi etikkaa, joka on tehokas luonnonmukainen kodin pintojen puhdistusaine.

Lisäksi puutasot tulee öljytä säännöllisesti jo ensimmäisen käyttövuoden aikana puutasoille tarkoitetuilla öljyillä, joita saa hyvin varustelluista marketeista, rautakaupoista ja keittiövälineliikkeistä. Alumiinin kiillotuksessa tulee taas huomioida materiaalin hapettuminen, joten on tärkeää valita alumiinipinnalle sopiva puhdistusaine ja varoa pintaan jääviä vesijälkiä, jotka himmentävät ikävästi alumiinin kiiltoa.

Muista siis aina perehtyä oman keittiösi pintamateriaalien erityisvaatimuksiin, jotta keittiö pysyy pitkään hyvässä kunnossa ja siellä on ilo laittaa ruokaa!

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!