Hyvin suunniteltu loppusiivous on puoliksi tehty!

Ota avuksesi loppusiivouksen muistilista, aloita siivous ajoissa ja tee vähän kerrallaan jo pakatessasi muuttolaatikoita.

Näillä vinkeillä saat loppusiivouksen onnistumaan ongelmitta!

 

Mitä loppusiivous tarkoittaa?

Loppusiivous tarkoittaa vuokrasuhteen päättyessä tapahtuvaa perusteellista siivousta, jonka tarkoituksena on jättää asunto sellaiseen kuntoon, ettei seuraavan vuokralaisen tarvitse tehdä suursiivousta heti muutettuaan. Loppusiivous on asukkaan velvollisuus, ellei toisin ole sovittu.

Loppusiivouksen voi tehdä itse tai palkata siivousyrityksen hoitamaan sen puolestasi.

Miksi loppusiivoukseen kannattaa panostaa?

Loppusiivous kannattaa suorittaa huolellisesti, koska jos siivousta ei ole tehty tai siitä löytyy puutteita, on vuokranantajalla oikeus vaatia korvauksia siivouksen laiminlyönnistä. Jokainen varmasti toivoo, että voi muuttaa siistiin asuntoon. Laita siis itsekin hyvä kiertämään.

Mitä loppusiivouksessa tulisi huomioida?

Loppusiivous on helpointa tehdä, kun kaikki irtaimisto on jo kannettu ulos asunnosta. Muista tyhjentää myös varasto, jos käytössäsi on ollut sellainen. Varastonkin tulee jäädä ehjäksi ja siistiksi poismuuttaessa.

Loppusiivousta ei kuitenkaan tarvitse jättää kokonaan muuttopäivälle. Asuntoa kannattaa siivota vähän kerrallaan jo tavaroita pakatessa. Esimerkiksi kaapit voi pyyhkiä sitä mukaa kun tavarat siirtyvät laatikoihin.

Loppusiivoukseen varaudutaan usein normaalia vahvemmilla puhdistusaineilla ja koko asunto tekisi mieli pestä runsaan veden kera. Veden ja puhdistusaineiden kanssa kannattaa käyttää malttia, sillä monet pinnat vahingoittuvat tehopuhdistuksessa helposti. Paljon vahinkoja sattuu myös pakastinta sulattaessa. Muista suojata lattia huolellisesti ja pidä sulavaa pakastinta silmällä. Lattia kastuu pilalle hetkessä!

Mitä loppusiivous sisältää?

Vuokranantajilla on erilaisia käytäntöjä loppusiivouksen suhteen. Epäselvyyksien välttämiseksi omalta vuokranantajalta kannattaa pyytää lista loppusiivousta varten. Hyvä nyrkkisääntö kuitenkin on, että huoneiston on luovutushetkellä oltava puhdas. Se tarkoittaa yleissiistiä, pölytöntä ja liatonta asuntoa.

Loppusiivouksen muistilista

  1. Kaikkien kosketuspintojen pyyhkiminen (ovenkahvat ja -karmit, valokatkaisijat…)
  2. Kaapistojen pyyhkiminen (keittiö, makuuhuone, eteinen…)
  3. Uunin ja lieden pesu (muista siivota myös uunin takaa)
  4. Jääkaapin sekä pakastimen sulatus ja puhdistus
  5. WC:n pesu (pönttö, allas, allaskaappi, kaakelit ja lattiakaivo)
  6. Lattioiden imurointi ja moppaus (pyyhkäise myös lattialistat)
  7. Ikkunoiden pesu (ainakin sisäpinnat, ulkopinnat olosuhteiden salliessa)

Muista myös parveke ja sauna, mikäli asunnossasi on sellaiset! Lopuksi käy asunto listan kanssa läpi vielä kerran. Muistitko kaiken ja näyttääkö asunto siistiltä?

Mitä jos loppusiivouksesta tai asunnon kunnosta tulee riitaa?

Loppusiivous tulee tehdä huolellisesti, mutta se riittää. Kauhutarinoita riittää, mutta vuokrasuhteen sujuvuuteen voi vaikuttaa myös itse.

Sisäänmuuttaessa asunto on hyvä silmäillä läpi, mieluiten yhdessä vuokranantajan kanssa. Jotkin vuokranantajat antavat uudelle asukkaalle listan, jonka kanssa huoneiston kunnon voi tarkistaa. Listan asunnon kuntoon liittyvistä huomioista voi tehdä myös itse ja toimittaa vuokranantajalle. Listaan voi liittää valokuvat mahdollisista ikitahroista ja vauriokohdista.

Pidä kodistasi ja sen siisteydestä hyvää huolta. Jos jotain sattuu vuokrasuhteen aikana, pitää vahingoista ilmoittaa vuokranantajalle heti.

Kun muutat pois, vuokranantaja tai vuokranantajan edustaja (esimerkiksi huoltoyhtiö) tarkastaa asunnon ennen uuden asukkaan sisäänmuuttoa. Osa vuokranantajista toivoo, että pois muuttava asukas on paikalla tarkastuksen aikana, jotta asunnon kunto voidaan käydä läpi yhdessä kasvotusten. Mahdollisuutta paikallaoloon voi pyytää vuokranantajalta, ellei sitä erikseen tarjota.

Mikäli lopputarkastusta ei voida tehdä yhdessä, ota esiin tarkastuslista jota käytit muuttaessasi asuntoon. Tee sama tarkastus lähtiessäsi ja ota asunnosta valokuvat loppusiivouksen päätteeksi.

Kuluttajariitalautakunta auttaa vuokrasuhteisiin liittyvissä riitatilanteissa.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!