Keväällä auringon ja lämmön lisääntyessä alkaa herkästi nurkissa vilistä myös epätoivottuja alivuokralaisia.

Muurahaiset ovat keväästä syksyyn ovelia ja sitkeitä vierailijoita, jos ne kerran ovat löytäneet tiensä sisälle ja helpon ravinnon äärelle. Erityisesti makeat ruoat ja juomat ovat näiden tyyppien mieleen.

√Ąl√§ viel√§ rynt√§√§ Raid-ostoksille! Muurahaisten torjunta sis√§tiloissa onnistuu usein my√∂s luonnonmukaisesti. Muurahaisten torjuntaan kannattaa kokeilla mm. ruokasoodaa ja muutamaa siivouskikkaa.

Ammattilaisen 5+1 vinkkiä muurahaisten torjuntaan

Nämä kotikonstit toimivat lähinnä sokerimuurahaisten torjuntaan. Muut muurahaislajit voivat olla huomattavasti hankalampia hävittää ja vaativat ammattilaisen apua.

1. Pidä sisätilat siistinä

Etenkin sokerit ja jauhot kannattaa säilyttää tiiveissä purkeissa, roskat viedään riittävän usein ja lattioilta ja pöytätasoilta pitää siivota kaikki leivänmurut kunnolla. Muista siivota myös esim. hellan alunen riittävän usein.

2. Selvitä muurahaisten käyttämät polut

Ripottele kulkureiteille ruokasoodaa, talkkia, sammutettua kalkkia, suolaa, tervaa, kanelia, neilikkaa tai kahvinporoja (kuivia tai keitettyjä). Esimerkiksi mökillä tai omakotitalossa voit myös tehdä koko talon ympäri 5-10cm leveän rajan samoista aineksista. Rajan voi piirtää myös liidulla. Muista uusia raja säännöllisesti ja aina sateen jälkeen.

3. Istuta samettikukkia

Samettikukat kannattaa sijoittaa kukkapenkkiin ja kukkaruukuissa talon seinustalle kohtiin, joista muurahaiset pyrkivät sisälle. Voit myös ripotella kuivuneita samettikukkia muurahaisten reiteille. Samettikukka torjuu voimakkaalla tuoksullaan muitakin tuholaisia, kuten etanoita.

Muita muurahaiselle epämieluisia hajuja on sitruuna ja piparminttu. Kokeile käyttää niitä hajusteena (esim. hajustetut pesuaineet, huoneilman raikastajat tai eteeriset öljyt) tai levitä tuoksuöljyä suoraan oviaukoille ja muurahaisten käyttämille sisääntulopaikoille. Myös punaseetriöljy, minttuöljy ja eukalyptusöljy saattavat auttaa muurahaisten torjunnassa.

4. Pese lattiat

Muurahaiset jäljittävät reittinsä hajujälkien perusteella, lattioiden peseminen saattaa eksyttää niitä.

5. Uusi silikonisaumat säännöllisesti

Muurahaiset nakertavat tiensä läpi huonokuntoisista tiivisteistä. Muurahaisten reittejä seuraamalla voit löytää muitakin halkeamia ja aukkoja, jotka kannattaa tukkia.

+ Makea ansa

Kuten moniin muihinkin epätoivottuihin ötökkävieraisiin, myös muurahaisiin voi tehota makea ansa. Pistä juomalasiin tai muuhun liukkaaseen astiaan esimerkiksi siideriä. Makean nesteen perässä lasiin kiipeävät muurahaiset eivät enää pääse kiipeämään ulos. Aspartaami on muurahaisille myrkyllistä, eli myös laimentamaton mehutiiviste on tehokas vaihtoehto muurahaisten torjuntaan.

Sokeritoukkiin auttaa seetripuuöljyn sively lattiakaivon ja viemäriputkien liitoksiin tai pieni määrä tupakanmuruja lattiakaivossa.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!