Sitruuna

Aina ei tarvitse kodin siivouskaapin olla pullollaan erilaisia pesuaineita, vaan kurkistus keittiön kaappeihin voi ratkaista monet puhdistusongelmat. Ympäristön kannalta parhaimmat puhdistus- ja tahranpoistoaineet löytyvät melkein jokaisen kodista. Jos ei ihan joka kerta, mutta ainakin joskus kannattaa kokeilla erilaisia tapoja puhdistaa omaa kotia. Välillä voi vastaan tulla positiivisia yllätyksiä!

Kivennäisvesi:

Kivennäisvesi on toiminut monissa juhlissa ensiapuna viini- ja veritahroihin. Veritahraa kannattaa liottaa kylmässä vedessä ennen pesua. Muihin tuoreisiin tahroihin voi kaataa suoraan kylmää kivennäisvettä.

Piimä:

Tekstiilien homepilkkuihin, voikukka- ja mustikkatahroihin voi kokeilla liottamista piimässä n. vuorokauden ajan ennen konepesua.

Ruokasooda:

Sooda on monipuolinen aine. Se valkaisee, puhdistaa ja poistaa hajuja. Sitä voi kokeilla myös leikkokukkien virkisteenä (¼ tl soodaa veteen). Öljy- ja rasvatahroihin tepsii liottaminen ruokasoodavedessä ennen vaatteen pesua. Mattoja ja lasten pehmoleluja voi raikastaa ripottelemalla tasaisesti soodaa niiden pinnalle. Kohtuullinen määrä soodaa riittää. Anna vaikuttaa 45-60 min ja imuroi puhtaaksi. Soodalla voi puhdistaa myös lavuaareja. Sitä kannattaa ripotella hieman sekä puhdistettaville pinnoille että siivousliinaan. Hankaa varovasti pyörivin liikkein ja huuhtele.

Etikka:

Kalkkikertymät irtoavat kaakeleista, kun niitä hankaa etikalla. Muista huuhdella. Kahvinkeittimen kalkkikertymien irroittamiseen sopii myös etikka. Laita etikkaa veden sekaan vesisäiliöön (suhde etikka ⅓ ja vettä ⅔) ja käynnistä kahvinkeitin. Kun puolet nesteestä on valunut läpi, pysäytä keitin ja anna vaikuttaa n. 30 min. Laita keitin taas takaisin päälle ja anna lopun nesteen valua pannuun. Käsittelyn jälkeen täytyy keittimen läpi päästää muutaman kerran puhdasta vettä. Ikkunanpesussa voi käyttää etikkaa, kun sekoittaa sitä veteen (1 osa etikkaa, 1 osa vettä). Samalla seoksella puhdistuvat myös sälekaihtimet.

Sitruuna:

Sitruuna on loistava puhdistusaine keittiön ja kylpyhuoneen siivouksessa. Sillä voi hangata likaisia laattoja. Muista kuitenkin huuhdella huolellisesti. Sitruunaa voi kokeilla astianpesukoneen puhdistamiseen. Laita puolikas sitruuna ilman siemeniä koneeseen ylätasolle. Keskeytä ohjelma ennen kuivausta ja ota sitruuna pois. Sitruunan ja veden seoksella voi pestä myös ikkunat. Purista reilusti sitruunan mehua suihkepulloon ja täytä vedellä. Saat näin valmiin ikkunanpuhdistusaineen.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!