Tiesitkö, että maailman yleisimmällä muoviroskalla, tupakantumpilla, kestää 15 vuotta maatua? Roska on siis maatuessaan jo itsekin röökiä kokeilevassa mopoiässä. Muovipussilla vierähtää prosessiin kutakuinkin itsenäisen Suomen verran eli satakunta vuotta. Tuhannen vuotta maatuvan muovipullon kanssa saakin sitten kaivella jo tosissaan historiankirjoja, jotta pääsee viisastelemaan.

 

Tehokas kierrätys minimoi riskiä luontoon päätyvästä ja sen monimuotoisuutta kuormittavasta jätteestä. Kierrätysmateriaalia hyödyntävällä tuotannolla pienennetään myös hiilijalanjälkeä taistellen näin ilmastonmuutosta vastaan. Kasasimme viisi yksinkertaista tärppiä, joilla voit hoitaa oman osuutesi ilmastotalkoista.

Asennoidu oikein

Kierrätys ei automaattisesti tarkoita suurta työmäärää. Pienilläkin teoilla on väliä ja jo pelkästään harkitummilla arkisilla valinnoilla pääsee jo pitkälle. Opiskele kierrättämisen alkeet ja ole avoinna tekemään pieniä muutoksia rutiineihisi yhteisen hyvän puolesta.

Tee järkiostoksia

Rahan hallitsemassa maailmassa ostokäytös ratkaisee. Sysää mammonasi mieluummin tuotteisiin ja firmoihin, joilla ovat ympäristöarvot kohdallaan. Välttele kertakäyttötuotteita sekä övereimpiä muovirykäelmiä, äläkä itsekään pakkaa sipulia seitsemän eri muovipussin sisään. Suosi pitkäikäisiä tuotteita ja uudelleen täytettäviä pakkauksia. Kanniskele mukanasi omaa kangaskassia.

Panosta kodin kierrätyspisteeseen

Hyvin organisoitu kierrätyspiste motivoi lajittelemaan. Markkinoilta löytyy ratkaisuja pieniinkin tiloihin sopivista kierrätysastioista Рaina pinottavista malleista alkaen. Tilan puutteessa kannattaa hyödyntää myös kodin muita tiloja, sillä esimerkiksi eteiseen tai kodariin sopii rykäistä kierrätyskeidas. Vältä sekajäteastian turhaa raidaamista, sillä kaatopaikalle päätyvää sekajätettä ei kukaan lajittele enää puolestasi.

Suosi käytettyä

Kertakäyttömuodin hamstraamisen sijaan ostoksia voi tehdä ekologisemmin myös kirppareilta sekä internetin syövereistä löytyvistä vaihtoringeistä. Vaatteiden lisäksi käypää kierrätystavaraa ovat esimerkiksi huonekalut, kodinkoneet ja kirjat. Omille käyttämättömille tavaroillesi voit tarjota samaisten kanavien kautta uuden elämän. Vastineeksi saat vielä pinkan kahisevaa. Ellei kirpparirumba miellytä, niin vaihtoehtoisesti voit olla oman elämäsi huutokauppakeisari kaveripiirisi ryhmäkeskusteluissa.

Ole luova

Jätteitä saa pienen järkeilyn myötä sysättyä myös suoraan uusintakierrokselle. Esimerkiksi käytettyjä lasipurkkeja voi käyttää pesun myötä ruoan säilömiseen tai vaikkapa sisustamiseen. Netti on pullollaan erilaisia jätteitä hyödyntäviä askarteluohjeita, joissa vaikkapa viinipullonkorkit taiteillaan tauluksi ja muropaketit järkeillään vetolaatikkojen tilanjakajiksi. Mikä on nerokkain kierrätysvinkki sinun taloudessasi?

 

Mikäli Shirimnin taistelussa Georgian kuningaskunnan nitistänyt Bysantin hallitsija Basileios II olisi juhlahumussaan heittänyt maahan muovipullon, maatuisi se vasta näillä näppäimillä.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!