Siivouspalveluiden hankkiminen kotiin ei ole enää vain harvojen herkkua. Alalta löytyykin jo runsain määrin palveluita sekä niin suuria kuin pienempiä toimijoita. Kun kuluttaja lähtee etsimään omiin tarpeisiin sopivaa palveluntarjoajaa, mihin pitäisi kiinnittää huomiota?

‚Äď Ensinn√§kin kannattaa ehdottomasti kysell√§ tuttavien kokemuksia, ne puhuvat puolestaan. Kaikkihan ovat omasta mielest√§√§n aina laadukkaita ja kustannustehokkaita, huomauttaa siivousalan yritt√§j√§ Saana Tyni.

Alaa pitkään nähneenä hän suosittelee etsimään netistä kokemuksia siivousalan yrityksistä ja kyselemään suosituksia myös omalta lähipiiriltä. Juuri asiakkaiden kokemukset ja tyytyväisyys siivouksen lopputulokseen ovat Tynin mielestä ainoat asiat, joilla palveluammatissa on lopulta väliä.

Tynin mukaan on valitettavaa, että alalla on paljon myös epäammattimaisia toimijoita. Kuka vain voi ostaa kuluttajakäyttöön tarkoitetut tuotteet ja päättää tarjota siivouspalvelua. Kuluttaja ei kuitenkaan osaa välttämättä arvioida, kuka on ammattimainen ja kuka ei, joten täytyy vain katsoa yrityksen suosituksia.

 

 

Mistä ammattilaisen sitten tuntee?

Ammattilaisen tuntee välineistä ja menetelmistä. Saana kehottaa tarkistamaan esimerkiksi seuraavia asioita:

  1. Käyttääkö siivousyritys värikoodattuja liinoja? Erivärisillä liinoilla suunnataan puhdistustyö eri tiloihin, jolloin ei pääse käymään niin, että samoilla välineillä pestäisiin ensin WC ja sitten keittiö.
  2. Mikä on siistijän työjärjestys? Hygienian kannalta on paras, että siivous aloitetaan puhtaammasta tilasta ja siirrytään likaisempaan, ja WC-tilat siivotaan viimeisten joukossa.
  3. Mitä merkkejä siivousaineissa ja välineissä käytetään? Googlaamalla saa helposti selville, ovatko aineet kuluttaja- vai ammattikäyttöön tarkoitettuja. Jos perheessä on lapsia tai yliherkkyyttä, kannattaa ehdottomasti tarkistaa millaisia puhdistusaineita on käytössä.
  4. Missä asteessa siivousyrityksen pyykkihuolto tapahtuu? Siivousvälineiden pesun tulisi tapahtua vähintään 60 asteessa, mieluiten 95 asteessa.

 

 

Mitä muuta on hyvä ottaa huomioon?

‚Äď Hintaa ei kannata liikaa katsoa. Loppujen lopuksi hintavaihtelu per tunti on vain joitain euroja, ja kun siit√§ otetaan kotitalousv√§hennys pois, hintaero on l√§hes merkitykset√∂n, Saana huomauttaa. Jokin alan yritys saattaa tarjota halpaa tuntihintaa, mutta tekee ty√∂n hitaammin ja tehottomammin, jolloin siivous tuleekin lopulta kalliimmaksi.

Kannattaa selvittää etukäteen ainakin nämä asiat:

  1. Onko siivouksessa joustonvaraa? Jos on, millä tavalla toiveista voi ilmoittaa ennen siivouskertaa.
  2. Mistä siivousajan laskeminen alkaa ja mistä se loppuu? Useilla alan toimijoilla on käytäntönä, että asiakkaalta veloitetaan koko matka-aika, mikä voi tulla yllätyksenä.
  3. Miten siivottavan kohteen avaimia säilytetään?
  4. Millaisen koulutuksen yrityksen henkilökunta on saanut?

РUskaltaisin väittää alaa aika kauan nähneenä, että suurin osa yrityksistä ei perehdytä riittävän hyvin henkilökuntaa. On olemassa vanhakantainen ajatus, että kuka vain osaa siivota, Tyni harmittelee. Hän kehottaakin antamaan siivouksesta palautetta: palautteen saaminen motivoi siistijöitä paljon, mutta sillä asiakas myös varmistaa saavansa sellaista palvelua kuin haluaa.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!