”Koti on inhimillisen elämän lähtökohta. Jos siellä on asiat kunnossa, homma toimii myös kodin ulkopuolella.”

– Tami Tamminen

 

Aurinkokuninkaanakin tunnettu Juhani “Tami” Tamminen, jääkiekon piinkova ammattilainen ja yritysvalmentaja, tietää mistä puhuu, kun kyse on kiireisestä arjesta ja perhe-elämästä.

Perhe Tammiselle koti on pyhä paikka, jossa tulee olla siistiä ja viihtyisää. Kotisiivouspalvelu on jo vuosia tehnyt arjessa tilaa levolle ja yhdessäololle.

Ammattijääkiekkoilija- ja valmentajauransa jälkeen Tami on kirjoittanut 12 kirjaa uransa ilmiöistä ja kiertää kouluttamassa yrityksiä joukkuepelin merkityksestä. Vaimo Mari Tamminen on niin ikään tehnyt uraa yrittäjänä. Lisäksi parilla on kolme aikuista tytärtä ja lapsenlapsiakin.

Tammiset tapasivat toisensa ensi kertaa 12-vuotiaina ja ovat olleet yhdessä yli 50 vuotta. Tamin elämäntyö jääkiekon parissa vei pariskunnan yli kymmeneksi vuodeksi ulkomaille ja yhteiset ruuhkavuodet ovat opettaneet huolehtimaan sekä omasta että kumppanin jaksamisesta.

– Kaikki me kokeneet veljet tiedetään, että silloin kun mamma on umpipuhki, myöskin se kuuluisa mentaalinen energia, se viikonlopun aikana laskee kohti jäätymispistettä, Tami veistelee.

Pitkä ura valmentajana ja pienyrittäjänä on opettanut, että elämä on joukkuepeliä. Hommat kannattaa jakaa ja käyttää tilaisuuden tullen ammattilaisten apua. Tammisille se tarkoittaa esimerkiksi kotisiivouspalvelujen käyttöä.

– Mieluummin ostan palvelun ja tulen kotiin, joka on puhdas. Koti on paikka, jossa rentoudun, tankkaan energiaa ja viihdyn.

– Ihminen elää tasapainosta. Olen käyttänyt sellaista kultaista kolmiota, jonka yhdellä kulmalla on työ, toinen kulma on lepo ja kolmas on ravinto. Herään mieluummin aamulla vihellellen ja totean, että what a great day. Sen sijaan, että nousen banaani otsassa päivitellen millaiseen päivään tässä taas herätään.

tami tamminenPerhe Tammisen 300-neliöinen asunto sijaitsee Turussa Hirvensalon saarella, aivan meren läheisyydessä. Yhdessä suunnitellun kodin ilmettä hallitsevat puhdas puu, valkoiset pinnat ja luonnonvalo. 

– Koti on meille pyhä paikka. Sen pitää olla puhdas, sen pitää olla siisti, sen pitää olla rauhallinen. Koti on inhimillisen elämän lähtökohta. Jos siellä on asiat kunnossa, homma toimii myös kodin ulkopuolella.

Koti ei kuitenkaan pysy puhtaana ja siistinä aivan itsestään. Vaikka Tami ja Mari asuvat talo Tammista nykyään kaksin, vie kuuteen tasoon rakennetun talon siivoaminen runsaasti aikaa.

– Otsikolla omakohtaista kokemusta on – vaikka niin sanotusti apulaissiivoojan roolissa teet, on kodin siivous koko päivän homma.

Siivouspalvelu tekee tilaa levolle ja yhdessäololle. Tami tunnustautuu saunan ja hyvän ruuan suureksi ystäväksi. Maria hän kuvailee maailmanluokan kokiksi (Kauneus & Terveys, 2015).

– Kun me tullaan pitkän viikon jälkeen kotiin, voidaan lyödä sauna päälle ja tehdä hyvä dinneri. Siitä lähtee se kuuluisa onnellinen yhteiselo.

– En halua nähdä umpiväsynyttä vaimoani perjantai-iltana aloittamassa viiden tunnin siivousta. Kyllä mä lähden siitä, että ne palvelut haetaan muualta.

Kun kotia siivoavat vieraat ihmiset, on kyse ennen kaikkea luottamuksesta. Kotiin täytyy voida tulla siivouksen jälkeen rauhallisin mielin. Ehdottoman luotettavuuden lisäksi ammattimainen ote, huolellinen työskentely ja yhtenäinen pukeutuminen tekivät siistijöissämme vaikutuksen ammattivalmentajaan.

– Ensivaikutelma on yleensä aina se tärkein vaikutelma. Tänne talo Tammiseen ryntäsi iso joukko nuoria intohimoisia ihmisiä. Heti käärittiin hihat ja ruvettiin töihin.

Jämptin yrittäjän kriteerit siivousyritystä valitessa ovat olleet selvät – siivouspalvelua ei ole tilattu kahvittelemaan tai viettämään aikaa. Ahkerille ja taitaville tekijöille riittää kuitenkin runsaasti kehuja.

– Minua aina kiinnostaa se niin sanottu mentaalinen puoli. Näillä ihmisillä oli kaikkein tärkein, eli asenne kunnossa. Ei tarvinnut kuin avata ovi ja heti alkoi tapahtumaan. Olen valmentajana oppinut sen, että 95 prosentin keskittyminen on noin 50 prosentin suoritus.

Yhteistyö helpomman ja onnellisemman arjen puolesta on sujunut odotetusti. Siivouksemme jälkeen talo Tamminen on aina toivotulla tavalla puhdas, siisti ja rauhallinen.

– Olen tyytyväinen näkemääni! Ylivoimaisesti parasta on ollut näiden nuorten ammattilaisten intohimo.

tami tamminen

Juhani ”Tami” Tamminen

 • Entinen ammattijääkiekkoilija ja jääkiekkovalmentaja
 • Nykyään ammatiltaan yritysvalmentaja ja jääkiekkoasiantuntija
 • Kouluttaa yrityksiä joukkuepelin ja hyvän johtamisen merkityksestä
 • Koulutukseltaan liikunnanopettaja
 • Asuu Turun Hirvensalossa yhdessä vaimonsa Mari Tammisen kanssa
 • Nauttii golfista, kalastuksesta ja lukemisesta

Ura jääkiekkoilijana

 • Pelaajana 1 jääkiekon suomenmestaruus
 • Pelaajana 5 SM-hopeaa ja 3 SM-pronssia
 • Valmentanut SM-liigassa mm. Oulun Kärppiä, TPS:ää ja Porin Ässiä
 • Valmentanut Ranskan ja Sveitsin maajoukkueita

Ura yritysvalmentajana

 • 12 kirjaa, joita on myyty yli 200 000 kappaletta
 • Yrittäjänä vuodesta 1979, Eurotam Oy

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!