Pakastimen sulatus luonaa parhaiten, kun talven tullen koko Suomi on yksi lisäsäilytystilana toimiva megalomaaninen arkkupakastin. Pakastimen sulatuksella takaat laitteen toimivuuden ja huokeammat sähkölaskut. Aloita sinäkin pihistely ja kurkkaa ohjeet alempaa!

 

Pakastimeen kertyneet jääköntsät eskaloituvat kuukausien mittaan jäätäviksi piikeiksi sähkölaskuissa. Tarkemmin sanoen, jo puolen sentin huurrekerros lisää sähkönkulutusta jopa 30 prosentilla. Pahimmillaan hoitamattoman pakastimen väitetään rohmuavan jopa 50 pinnaa enemmän sähköä.

Pakastimen sulastus suositellaan tehtävän kertaalleen tai kahdesti vuodessa.

Ohjeet pakastimen sulatukseen

  1. Sammuta pakastimesta virta ja tee ennakoivat toimenpiteet sulatusveden koppaamiseksi. Pakastimessa voi olla mallista riippuen rännejä, joilla sulamisveden voi ohjata astiaan. Joissakin malleissa on tulpallinen reikä pohjassa, jonka alle tulee asettaa esimerkiksi korkeareunainen uunipelti. Vuoraa varmuuden vuoksi myös lattiaa pyyhkeillä ennen, kuin parketit ovat solmussa.
  2. Nopeuta sulatusta keittämällä vettä astioihin ja sijoittamalla niitä pakastimen eri tasoille. Sulavia huurreköntsiä voit napsia omin kätösin tai pehmeän puulastan kanssa irti. Varothan kuitenkin naarmuttamasta pakastimen pintoja tai laitteistoa. Jätä ovi auki sulatuksen ajaksi ja vaihda vesi kiehuvaan tasaisin väliajoin.
  3. Pyyhi pakastimen pinnat pesuaineseokseen kostutetulla liinalla. Korit voit kuurata tiskialtaan puolella. Pyyhi myös laitteen ulkopinnat sekä masiinan takaosa. Jäähdytyskoneistolle sopii väläyttää hellävaraisesti imuria ainakin kerran vuodessa.
  4. Kuivaa pakastin huolellisesti keittiöliinoilla tai pyyhkeillä, ettei huurretta pääse syntymään välittömästi uudestaan. Mikäli sisäpinnoille jää kosteutta, joudut toistamaan sulatusprojektin ennemmin, kuin arvaatkaan.
  5. Paina namiskasta laite pakastuskytkennän puolelle. Anna pakastimelle aikaa kylmetä ennen, kuin alat latomaan kalapuikkojasi takaisin sisään
    Takaa pakasteille onnistunut paluumuutto. Touhuamisen keskellä on hyvä ottaa aikansa sapuskainventaarioon ja pakastimen uudelleenjärjestelyyn. Heitä menneen vuosikymmenen nakkikeitot jo viimein menemään.

HOX. Muista napauttaa pakastin s√§ilytyskytkenn√§lle -18C asteen rajapyykin ylitytty√§. Pakastuskytkenn√§lle j√§tetty masiina ylensy√∂ itsens√§ s√§hk√∂virralla ‚Äď sinun kustannuksellasi.

Pakastimen sulatus kesällä

Pakastimen voi sulattaa tarvittaessa muutenkin, kuin paukkupakkasten turvin. Kesäkeleillä touhutessa on suotavaa keskittyä hoitamaan projekti ripeästi ennen, kuin pakasteet pääsevät sulamaan. Suurimmat erot koskevatkin juuri pakasteiden säilytystä.

Käytä hyvissä ajoin pakastimen sulatustoimintoa. Sen myötä pakasteet kohmettuvat entistä kylmemmiksi ja kestävät siten tulevaa evakkoaan paremmin. Pakkaskelien puutteessa pakasteet sietää survoa kylmälaukkujen syövereihin. Kylmälaukkujen puutteessa taasen voit vuorata pahvilaatikkoja sanomalehdillä. Nakkele kylmäkalleja joka väliin ja peittele laatikot sanomalehdillä tai huovilla.

Muutenhan touhu näyttää kutakuinkin samalta, kuin talvella sulatellessa. Arvio ensin tarpeesi kesäajan sulatukselle ja järjestä urakoimaan ryhtyessäsi tarvittavat apuvälineet holleille. Työn iloa!

HOX. Mikäli nurkissasi raksuttaa vieläkin kylmän sodan aikainen pakastin, kannattaa harkita tosissaan laitteen päivittämistä. Kunnioitettavasta iästään huolimatta vanhat rotiskot tuppaavat viemään uusia koneita huomattavasti enemmän virtaa.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!