Parhaat vinkit puhtaalta tuoksuvan ja siistin jääkaapin ylläpitämiseen koostuvat pääasiassa nopeista ylläpitorutiineista. Ennen pitkää on tarpeen suorittaa kuitenkin täysimittainen pesu.

 

Päivittäisestä käytöstä huolimatta jokaisen kodin siivoustoimet eivät välttämättä aina yllä jääkaapin sisäosiin asti. Ajan myötä vastassa saattaakin olla lapion lailla pärstään iskeytyvä epämiellyttävien hajujen sinfonia. Eikä mikään Sibeliuksen ”Finlandia”, vaan pikemminkin jotain Tauskin tuotannosta.

Kun jääkaapin oven avaaminen vie sinut kuvitelmissasi kesäfestivaalien sunnuntaiseen bajamajaan tai koettelee muuten oksennusrefleksiäsi, saattaa olla aika tarttua toimeen ja huolehtia jääkaapin perusteellisemmasta puhdistuksesta.

Osa 1 – Jääkaapin pesu

Jääkaapin pesu olisi suositeltavaa suorittaa kahdesti vuodessa. Tarvittaessa tietty useammin, mikäli takariviin on päässyt unohtumaan jotain nykyiseltä olomuodoltaan biokemialliseksi aseeksi luokiteltavaa entistä elintarviketta.

Ennen kuin suoritat jääkaapin pesun kokoamaamme ohjeistusta fanaattisesti seuraten, on suositeltavaa tarkistaa vielä valmistajan suositukset oman laitteesi ohjekirjasta. 

 1. Ota jääkaapista virrat pois.
 2. Siirrä pöperöt jääkaapista kylmään tilaan odottamaan. Laita eväiden mukaan tarvittaessa jokunen kylmäkalle ruoan säilymisen takaamiseksi.
 3. Anna mahdollisen jään sulaa rauhassa. Tehosta prosessia laittamalla kattilallinen kuumaa vettä jääkaappiin tai käyttämällä hiustenkuivaajaa. Vuoraa alle tarvittaessa pyyhkeitä tai sanomalehtiä, jotta vesi ei valu lattialle.
 4. Kuivaa jääkaappi sulatuksen jälkeen siivousliinalla.
 5. Ota vihanneslaatikot ja vastaavat helposti irrotettavat osat irti ja tiskaa ne lavuaarissa.
 6. Pyyhi sisäpinnat kostealla mikrokuituliinalla yleispuhdistusainetta tai astianpesuainetta käyttäen. Huolehdi, että myös tiivisteet, ovi ja seinät tulee puhdistettua.
 7. Tarkista poistovesiaukko. Pyyhi tai poista mahdollinen tukkeuma esimerkiksi vanupuikolla.

Varo naarmuttamasta jääkaapin pintoja, sillä se voi pahimmillaan rikkoa jäähdytysjärjestelmän!

Osa 2 – Imurointi jääkaapin takaa

Ajan saatossa koko laitoksen taakse ja alle kertyy pölyä ja pullanmurenoita yöllisiltä mutustelureissuilta, jotka on visusti salattu sekä omalta omatunnolta että puolisolta.

Huomattavaa on, että pölyjen säännöllisellä puhdistamisella ehkäistään aikuisten oikeasti ne paloturvallisuusriskit. Vastaamme on tullut myös väitöksiä pölyn aiheuttamista piikeistä sähkönkulutuksessa, mutta tämän urbaanilegendan todenmukaisuus kannattaa tarkistaa omalta lähi-insinööriltä.

 1. Irrota jääkaappi seinästä riittävällä raivolla – muistele tarvittaessa vaikkapa anoppia tai verottajaa. Siirrä laitosta tarpeeksi päästäksesi tarkastelemaan koko työmaata.
 2. Imuroi lattialta pölyt (ja muu esiin ryöminyt todistusaineisto) imurin syövereihin.
 3. Vaihda pölysuulakkeeseen ja imuroi jääkaapin takapinnat.
 4. Pyyhi jääkaapin päällinen ja seinät siivousliinalla.
 5. Rykäise jääkaappi ja ruoat takaisin paikalleen. Hyödynnä tilaisuus ruokatarvikkeiden parempaan organisointiin.
 6. Nauti huojentuneesta mielentilasta ja paloturvallisesta ruoansäilyttimestä!

Jääkaapin perushuolto arjen keskellä

Jääkaapin siisteyden ylläpito ei ole onneksi mitään rakettitiedettä, mutta vaatii hieman ajatusta ja organisointikykyä. Järjestelmällisyyteen panostamalla huolehdit, ettei jääkaapin perukoille pääse muodostumaan uusia ekosysteemejä.

 • Järjestele sisältö niin, että vanhat tuotteet tulevat ensimmäisenä käyttöön, eivätkä vahingossakaan jää takariviin piiloon pilaantumaan.
 • Silmäile tuotteiden päiväyksiä ja fyysistä hyvinvointia viikottain saadaksesi kaikki tuotteet käyttöön ennen pilaantumista. Pienellä vaivalla tehostat hävikin minimointia ja penninvenytysprojektejasi.
 • Likatahroja ja pilaantuneita tuotteita havaitessasi älä jää odottamaan seuraavan vuoden joulusiivousta, vaan tee tarvittavat toimenpiteet välittömästi. 

Protip!

Jos jääkaappi haiskahtaa epämiellyttävältä, jätä ruokasoodapurkki aukinaisena yön yli kaappiin neutralisoidaksesi hajuja. Mukillinen etikkaa kampittaa pinttyneemmätkin hajut, mutta saattaa jättää jääkaapissa oleviin elintarvikkeisiin erinäisiä makuhaittoja.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!