Astianpesukoneen puhdistaminen on helppoa. Astianpesukoneen säännöllinen puhdistaminen varmistaa, että koneen pesuteho pysyy hyvänä ja koneen käyttöikä pitenee. Astianpesukoneen puhdistamisessa voi siihen tarkoitettujen pesuaineiden sijaan käyttää seuraavia tehokkaita, edullisia ja ympäristöystävällisiä kotikonsteja.

TEE NÄIN:

 1. Tyhjennä tiskikone ja pese irrotettavat osat. Poista alin teline, jos mahdollista. Poista sitten suodatin ja puhdista se huolellisesti. Tarkista suihkuvarret ja puhdista ne tarvittaessa. Kaikki osat, jotka lähtevät irti ilman voimankäyttöä, tulee puhdistaa.
 2. Laita kaksi desiä etikkaa astiassa koneen alatasolle.
 3. Annostele desi ruokasoodaa pieneen astiaan ja laita se tiskikoneen ylätasolle.

Etikka on luontaisesti antibakteerista ja se hajottaa likakertymiä. Ruokasooda puolestaan antaa kyytiä kalkille ja, yhdessä etikan kanssa, räjäyttää lian pois.

 1. Pese normaalilla pesulla.

Kun kone on pessyt, älä avaa luukkua vielä 20 minuuttiin, näin hyödynnät vielä höyryn puhdistavan vaikutuksen. Avaa luukku ja halutessasi pyyhi astiapesukone kauttaaltaan pehmeällä liinalla. Puhdista erityisesti luukun tiivisteet.

 1. Laita astianpesukone vielä uudelleen pyörimään normaalin astianpesuaineen kanssa.

VALMISTA! :)

Kalkin poistoon käy myös sitruunahappo

Sitruunahappo puhdistaa astianpesukoneen ja poistaa koneeseen kertyneen kalkin. Sitruunahappoa myydään jauhemaisessa muodossa apteekeissa. 50 gramman pussi sitruunahappoa maksaa noin 2 euroa.

Kokeile aluksi sitruunahapolla 2-3 ruokalusikan annostusta (1 ruokalusikka = 10g). Jos se ei riitä puhtauden saavuttamiseen, käytä 50g annostusta. Käyttäessäsi sitruunahappoa toimi seuraavasti:

Laita sitruunahappo pesuainelokeroon. Pese 60-65 asteen pesuohjelmalla. Jos mahdollista, älä anna pesuohjelman edetä kuivausvaiheeseen tai kytke se pois ennen ohjelman aloitusta. Kuivaus voi kiinnittää jäljellä olevan sakan uudelleen koneeseen. Pyöritä ohjelman jälkeen vielä toinen pesu normaalin astianpesuaineen kanssa.

Vinkkejä astioiden pesuun astianpesukoneessa:

 • Poista ruoantähteet astioista.
 • Astioita ei välttämättä aina tarvitse huuhdella ennen konepesua. Käytä astioiden likaisuuteen sopivaa pesuohjelmaa.
 • Kun koneessa on likaisia astioita, pidä luukku kiinni. Näin lika ei kuivu niin helposti astioiden pintaan.
 • Tyhjennä ja puhdista jätesihti säännöllisesti. Tarkista myös suihkuvarsien puhtaus.
 • Pyyhi luukun pinta säännöllisesti.
 • Laita vesitiivis alusta koneen alle.
 • Kun pesu on valmis, anna lasien hieman jäähtyä ennen kuin pinoat ne päällekkäin. Näin ne eivät tartu toisiinsa ja rikkoudu.
 • Sulje vesihana aina pesun jälkeen. Älä jätä konetta päälle ilman valvontaa.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla ja Googlen tietosuojalauseke ja käyttöehdot pätevät.