Ilmojen lämmetessä talven jäljiltä mökkeilykausi on pääsemässä alkuun. Kesämökkeilyn ytimessä on tietenkin mökkisauna, joka pitkien talvikuukausien jälkeen kaipaa puhdistusta ja kunnostusta. Ennen kuin kiiruhdat sytyttämään kiukaan kevään ensimmäisellä mökkireissulla, lue seuraavat vinkkimme!

 

Saunan pesu on niiden avulla helppoa, ja niitä noudattamalla pääset nauttimaan puhtaasta saunasta ja virkistävistä löylyistä turvallisesti. Samalla huolehdit myös siitä, että kiuas ja lauteet kestävät hyväkuntoisina pidempään.

Kiukaan huolto

Aloita saunan siivous tarkistamalla kiukaan kunto. Tarkista taskulampun avulla, ettei tuli ole kuluttanut kiukaan tulipesän seiniä niin, että ne ovat palaneet puhki. Tarkista myös, ettei kiukaan arina ole vääntynyt tai halkeillut.

Tyhjenn√§ t√§m√§n j√§lkeen kiukaan kivitila kivist√§ ja puhdista kiukaan pohjalle j√§√§nyt kivip√∂ly ja -murut (√§l√§ k√§yt√§ puhdistuksessa tavallista p√∂lynimuria, sill√§ kivip√∂ly ja kiven murut voivat tukkia imurin). Testaa my√∂s kiukaan kivien kunto ly√∂m√§ll√§ niit√§ vastakkain ‚Äď mik√§li kivet murenevat tai lohkeilevat ja niiden v√§ri on haalentunut, kivet on aika vaihtaa uusiin.

Muista myös, että mökkisaunan hormit ja pesät on nuohottava kolmen vuoden välein, ja saunan kevätsiivous on oivallinen hetki pyytää nuohooja paikalle.

Saunan pesu

Kiukaan puhdistuksen jälkeen on vuorossa itse saunatilan peseminen. Imuroi saunan lattia ja huuhdo sitten saunan puuosat lämpimällä vedellä, jotta puun syyt avautuvat hieman ja lika poistuu helpommin.

Pese puuosat pehme√§ll√§ harjalla ja heikosti em√§ksisell√§ yleispuhdistusaineella (pH 8‚Äď10), joka on sekoitettu veteen, tai erityisesti saunalle tarkoitetulla puhdistusaineella. Harjaa puupinnat syiden mukaisesti, jottei pintaan tule tikkuja, ja pese sein√§t alhaalta yl√∂sp√§in. Muista my√∂s pest√§ lauteiden alapinnat, raot ja etuosa, sill√§ niihin tarttuu helposti hike√§ ja likaa.

Kun olet pessyt lauteet ja sein√§t, huuhtele ne kahteen kertaan, jotta pesuaine varmasti irtoaa puupinnoista. Huuhtele puuosat lopuksi viel√§ kylm√§ll√§ vedell√§, jotta puiden syyt sulkeutuvat. Puhdistuksen j√§lkeen lauteet kannattaa viel√§ suojak√§sitell√§ parafiini√∂ljyll√§, joka ehk√§isee kosteuden ja lian imeytymist√§ lauteisiin. Jos saunassa on lasiovi, pese se lasinpuhdistusaineella tai miedosti happamalla pesuaineella (pH 5‚Äď6).

Kuivaa lopuksi seinät ja lauteet lämmittämällä sauna. Kevään ensimmäisellä kiukaan lämmityskerralla tulee noudattaa varovaisuutta ja polttaa uunin pesässä aluksi pienellä tulella sanomalehtiä tai puutikkuja, jotta saunan pesä, savuhormi ja niiden välinen liitos eivät vahingoitu ja pahimmassa tapauksessa halkea pitkän käyttämättömänä olon jälkeen.

Muista lopuksi pestä myös saunan lattiakaivo ja saunassa olevat peseytymistarvikkeet!

Vinkit, joiden avulla pidät saunasi hyvässä kunnossa

  • Sauna tulee pest√§ perusteellisesti kerran tai kahdesti vuodessa sen k√§ytt√∂asteen mukaan. Puhtaassa saunassa on miellytt√§v√§ kylpe√§, mutta ennen kaikkea saunasta tulee pit√§√§ huolta sen k√§ytt√∂i√§n pident√§miseksi. Asianmukaisesti siivottu ja hoidettu sauna kest√§√§ huomattavasti pidemp√§√§n kuin laiminly√∂ty.
  • Pid√§ huolta lauteiden puhtaudesta k√§ym√§ll√§ suihkussa ennen saunaan menoa ja k√§ytt√§m√§ll√§ laudeliinaa.
  • Kuivata sauna aina huolellisesti jokaisen saunomiskerran j√§lkeen ‚Äď sauna kuivuu parhaiten pienell√§ j√§lkil√§mm√∂ll√§ niin, ett√§ kiuas on p√§√§ll√§ hetken aikaa saunan oven ja mahdollisen ikkunan ollessa kiinni. √Ąl√§ huuhtele saunan lauteita, seini√§ ja kattoa vedell√§, sill√§ ylim√§√§r√§inen kosteus saattaa aiheuttaa lautojen lahoamista tai tummumista tai houkutella bakteerikasvustoa. Huolehdi my√∂s saunan jatkuvasta ilmanvaihdosta.
  • √Ąl√§ pese saunaa kloriitilla tai klooriyhdisteit√§ sis√§lt√§v√§ll√§ pesuaineella, sill√§ saunan l√§mp√∂ saa klooriyhdisteet haihtumaan ilmaan ja n√§iden yhdisteiden hengitt√§minen on terveydelle vaarallista.
  • √Ąl√§ heit√§ kiukaalle j√§rvivett√§, jossa on sinilev√§√§, suolaista merivett√§ tai soisten j√§rvien vett√§, sill√§ ne kaikki saattavat vahingoittaa kiuasta.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!