Ilmojen lämmetessä talven jäljiltä mökkeilykausi on pääsemässä alkuun. Kesämökkeilyn ytimessä on tietenkin mökkisauna, joka pitkien talvikuukausien jälkeen kaipaa puhdistusta ja kunnostusta. Ennen kuin kiiruhdat sytyttämään kiukaan kevään ensimmäisellä mökkireissulla, lue seuraavat vinkkimme!

 

Saunan pesu on niiden avulla helppoa, ja niitä noudattamalla pääset nauttimaan puhtaasta saunasta ja virkistävistä löylyistä turvallisesti. Samalla huolehdit myös siitä, että kiuas ja lauteet kestävät hyväkuntoisina pidempään.

Kiukaan huolto

Aloita saunan siivous tarkistamalla kiukaan kunto. Tarkista taskulampun avulla, ettei tuli ole kuluttanut kiukaan tulipesän seiniä niin, että ne ovat palaneet puhki. Tarkista myös, ettei kiukaan arina ole vääntynyt tai halkeillut.

Tyhjennä tämän jälkeen kiukaan kivitila kivistä ja puhdista kiukaan pohjalle jäänyt kivipöly ja -murut (älä käytä puhdistuksessa tavallista pölynimuria, sillä kivipöly ja kiven murut voivat tukkia imurin). Testaa myös kiukaan kivien kunto lyömällä niitä vastakkain – mikäli kivet murenevat tai lohkeilevat ja niiden väri on haalentunut, kivet on aika vaihtaa uusiin.

Muista myös, että mökkisaunan hormit ja pesät on nuohottava kolmen vuoden välein, ja saunan kevätsiivous on oivallinen hetki pyytää nuohooja paikalle.

Saunan pesu

Kiukaan puhdistuksen jälkeen on vuorossa itse saunatilan peseminen. Imuroi saunan lattia ja huuhdo sitten saunan puuosat lämpimällä vedellä, jotta puun syyt avautuvat hieman ja lika poistuu helpommin.

Pese puuosat pehmeällä harjalla ja heikosti emäksisellä yleispuhdistusaineella (pH 8–10), joka on sekoitettu veteen, tai erityisesti saunalle tarkoitetulla puhdistusaineella. Harjaa puupinnat syiden mukaisesti, jottei pintaan tule tikkuja, ja pese seinät alhaalta ylöspäin. Muista myös pestä lauteiden alapinnat, raot ja etuosa, sillä niihin tarttuu helposti hikeä ja likaa.

Kun olet pessyt lauteet ja seinät, huuhtele ne kahteen kertaan, jotta pesuaine varmasti irtoaa puupinnoista. Huuhtele puuosat lopuksi vielä kylmällä vedellä, jotta puiden syyt sulkeutuvat. Puhdistuksen jälkeen lauteet kannattaa vielä suojakäsitellä parafiiniöljyllä, joka ehkäisee kosteuden ja lian imeytymistä lauteisiin. Jos saunassa on lasiovi, pese se lasinpuhdistusaineella tai miedosti happamalla pesuaineella (pH 5–6).

Kuivaa lopuksi seinät ja lauteet lämmittämällä sauna. Kevään ensimmäisellä kiukaan lämmityskerralla tulee noudattaa varovaisuutta ja polttaa uunin pesässä aluksi pienellä tulella sanomalehtiä tai puutikkuja, jotta saunan pesä, savuhormi ja niiden välinen liitos eivät vahingoitu ja pahimmassa tapauksessa halkea pitkän käyttämättömänä olon jälkeen.

Muista lopuksi pestä myös saunan lattiakaivo ja saunassa olevat peseytymistarvikkeet!

Vinkit, joiden avulla pidät saunasi hyvässä kunnossa

  • Sauna tulee pestä perusteellisesti kerran tai kahdesti vuodessa sen käyttöasteen mukaan. Puhtaassa saunassa on miellyttävä kylpeä, mutta ennen kaikkea saunasta tulee pitää huolta sen käyttöiän pidentämiseksi. Asianmukaisesti siivottu ja hoidettu sauna kestää huomattavasti pidempään kuin laiminlyöty.
  • Pidä huolta lauteiden puhtaudesta käymällä suihkussa ennen saunaan menoa ja käyttämällä laudeliinaa.
  • Kuivata sauna aina huolellisesti jokaisen saunomiskerran jälkeen – sauna kuivuu parhaiten pienellä jälkilämmöllä niin, että kiuas on päällä hetken aikaa saunan oven ja mahdollisen ikkunan ollessa kiinni. Älä huuhtele saunan lauteita, seiniä ja kattoa vedellä, sillä ylimääräinen kosteus saattaa aiheuttaa lautojen lahoamista tai tummumista tai houkutella bakteerikasvustoa. Huolehdi myös saunan jatkuvasta ilmanvaihdosta.
  • Älä pese saunaa kloriitilla tai klooriyhdisteitä sisältävällä pesuaineella, sillä saunan lämpö saa klooriyhdisteet haihtumaan ilmaan ja näiden yhdisteiden hengittäminen on terveydelle vaarallista.
  • Älä heitä kiukaalle järvivettä, jossa on sinilevää, suolaista merivettä tai soisten järvien vettä, sillä ne kaikki saattavat vahingoittaa kiuasta.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!