Jos taloudessa asuu lemmikkejä, syntyy siivottavaakin yleensä enemmän. Joskus koiran jättämät jäljet voivat istua sitkeässä kodin eri pinnoilla. Poimi tästä artikkelista talteen parhaat vinkit koirakodin siivoukseen!

 

Kuonon jäljet pois ikkunasta

On jopa todennäköistä, että koirasi jättää epämiellyttävän näköisiä kuonon jälkiä ikkunoihin ja peileihin. Ne saa siivottua helposti mikrokuituliinalla. Päivittäiseen nenänjälkisiivoukseen riittää pelkkä liina, mutta viikkosiivoukseen kannattaa ottaa avuksi ikkunanpesuaine tai mieto Fairy-liuos. Esimerkiksi Sinituote valmistaa valmiiksi kosteita siivousliinoja, joilla ikkunoiden ja kodin kaikkien muidenkin pintojen pikasiivous onnistuu helposti.

Kuraisten tassunjälkien puhdistaminen

Oliko pihalla rapakeli ja koira ryntäsi sisään kääntymättä kylpyhuoneen kautta? Märät ja kuraiset tassunjäljet kannattaa puhdistaa heti, sillä vesi ja loska yhdessä hiekan kanssa vahingoittavat helposti monia lattiamateriaaleja. Monitoimimoppi ja mikrokuituliina riittävät hyvin päivittäiseen siivoukseen. Heti käyttövalmiit ja jo valmiiksi kosteat siivousliinat ovat oiva apu myös lattioiden pyyhkimiseen.

Eteiseen on hyvä varata helposti saataville sopivan karkea froteepyyhe, jolla voi pyyhkäistä pois suurimmat kurat jo heti ovella. Kura-aikaan monitoimimoppi kannattaa säilyttää niin ikään käden ulottuvilla esimerkiksi eteisessä, jotta tassunjäljet on helppo siivota nopsasti sisään tullessa.

Koiran oksennuksen puhdistaminen

Oksennus osuu siihen mihin on osuakseen. Eli yleensä matolle.

Näin puhdistat koiran oksennuksen:

  1. Voit suojata kätesi kumihanskoilla. Kertakäyttöisiä kumihanskoja kannattaa varata kotiin paketillinen.
  2. Kerää kaikki helposti irtoava oksennus wc- tai talouspaperilla.
  3. Jos oksennus osui lattialle, pyyhi lattia puhtaaksi yleispuhdistusaineella ja talouspaperilla.
  4. Jos oksennus on matolla, voi mattoon takertunutta oksennusta rapsuttaa pois esimerkiksi haarukalla.
  5. Useimmiten oksennuksen kannattaa antaa kuivahtaa ja harjata ja imuroida se pois vasta kuivana.
  6. Oksennuksen haju irtoaa matosta ruokasoodalla. Ripottele soodaa matolle, anna vaikuttaa 30min ja imuroi pois. Hajunpoistoon voi käyttää myös esimerkiksi kahvia, ruokasoodaa tai etikkaa.

Koiran ulosteiden puhdistaminen

Varsinkin pentuaikaan vahingot kuuluvat arkeen. Koiran virtsa imeytyy helposti lattiaan ja vahingoittaa lattiamateriaalia. Hajuun saattaa viikkojen kuluessa tottua itse, mutta se voi häiritä vieraita ja houkutella pentua pissaamaan samaan kohtaan uudelleen. Jotta koti on raikas vielä pentuajan jälkeenkin, kannattaa hajuja neutraloida päivittäin.

Perinteisen sanomalehden sijaan pentuaikana kannattaa suosia koiranpennuille tarkoitettuja pissa-alustoja. Ne imevät itseensä huomattavia määriä nestettä eivätkä päästä virtsaa lävitseen lattialle.

Lattia kannattaa mopata säännöllisesti monitoimimopilla ja kertakäyttöisillä pikasiivousliinoilla. Valmiiksi kostea liina on helppo ottaa käyttöön ja sen voi heittää roskiin käytön jälkeen. Kotia siivotessa kannattaa suosia mahdollisimman paljon kestäviä välineitä, mutta kertakäyttöisillä välineillä on paikkansa ulosteiden siivouksessa.

Lemmikkiliikkeissä on tarjolla kattava valikoima erilaisia hajunpoistajia. Kotiin kannattaa valita hajunpoistaja, joka neutraloi epämiellyttävät hajut eikä vain peitä niitä. On myös hyvä kiinnittää huomiota tuotteen turvallisuuteen. Mieto etikkaliuos on varmasti turvallinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto kodin pintojen hajunpoistoon.

Jotkin kodin siivoukseen tarkoitetut puhdistusaineet sisältävät ammoniakkia, joka saattaa houkutella kissoja ja koiria virtsaamaan ei-toivottuihin paikkoihin. Myös joillakin klooria sisältävillä puhdistusaineilla on samanlainen vaikutus. Jos koira merkkailee sisällä eikä ongelmalle löydy terveydellistä syytä, kannattaa tarkistaa käytössä olevat puhdistusaineet.

Koiran ruoka-astian ja sen ympäristön puhdistaminen

Koiran ruoka-astia ja sen ympäristö tulisi siivota jokaisen aterian jälkeen. Säännöllinen siivoaminen paitsi helpottaa alueen puhtaanapitoa, on tärkeää myös koiran terveydelle. Ruoka-astian alle kannattaa hankkia tabletti tai muu alusta, joka suojaa lattiaa kosteudelta ja ruokaroiskeilta. Ruoanjämät ”kivettyvät” helposti seiniin ja lattiaan. Useimmat kuivuneet roiskeet irtoavat yleispuhdistusaineella liottamalla.

Ruokakupit kannattaa pestä käsin lämpimällä vedellä ja käsitiskiaineella. Ruokakupin ympäristön voi siivota muun lattian tapaan miedolla yleispuhdistusaineella ja mikrokuitumopilla.

Koirankarvojen siivoaminen kodin eri pinnoilta

Karvojen poisto tarrarullalla

Tarrarulla, toiselta nimeltään teippiharja, on jokaisen lemmikinomistajan pelastus. Teippiharja on helpoin tapa siistiä esimerkiksi vaatteet juuri ennen kuin lähdet kotoa. Vähemmän roskaa tuottava vaihtoehto on silikoninen tekstiilirulla, joka kostutettuna kerää karvat vaatteista teippiharjan tapaan.

Karvojen poisto imurilla

Imuri on perinteinen, mutta tehokas väline karvanpoistoon. Moniin imureihin on saatavilla lemmikin karvoille suunniteltuja suulakkeita, jolla karvat lähtevät sohvista, matoista ja hankalammistakin tekstiileistä. Varsi-imuri on näppärä valinta päivittäiseen pikaimurointiin.

Karvojen poisto kumihanskalla

Vedä kumihanska käteesi ja pyyhi karvat pois hanskakädellä. Jos siivottava pinta kestää kosteutta, lähtevät karvat tehokkaimmin irti hieman kostutetulla kumihanskalla. Karvat voi huuhdella pois hanskasta, jonka jälkeen joka kodin karvanpoistoväline on välittömästi valmis uudelle kierrokselle!

Karvojen poisto ikkunalastalla

Ikkunalastaa kannattaa kokeilla etenkin matalanukkaiseen mattoon, josta karvat eivät irtoa imuroiden. Lastan kuminen pinta kiskoo karvat mukaansa. Kasaa karvat yhteen kasaan lastalla ja poimi tai imuroi kasa pois. Kumihanskavinkin tapaan voit kostuttaa ikkunalastaa. Jos lattian päivittäinen imurointi ei tunnu luontevalta, voi nopean karvankeruun tehdä myös kumireunaisella lattialastalla.

Karvojen poisto vaatteista

Karvaisten pyykkien kierre on päättymätön. Lisää pyykin sekaan pesusieni tai pala vaahtomuovia. Pesusieni kerää karvat itseensä. Muista myös puhdistaa pyykkikoneesi säännöllisesti. Eniten karvaa kertyy nukkasihtiin, mutta myös rummun tiivisteen välistä voi löytyä karvainen yllätys.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!