Elokuun ensimmäisenä sunnuntaina juhlitaan siskojen päivää ympäri maailmaa.

 

Olipa välimatka mikä tahansa, siskojen suhde on yksi vahvimmista heti avioliiton jälkeen. Tänä päivänä juhlitaan näitä vahvoja siteitä, joista on tehty paljon tarinoita, elokuvia ja lauluja. Siskot huolehtivat toisistaan, auttavat toisiaan, toisinaan riitelevätkin, mutta lopulta ovat vaikuttaneet vahvasti siihen mitä olemme tänään.
Hyvää siskojen päivää!

Viisi siivoavaa sisarusta

Perheyrityksessään työskentelevät viisi Tynin sisarusta juhlistivat siskojen päivää kuumailmapallolennolla. ”Saana ja Saila olivat pitkään haaveilleet lennosta ja ajattelimme tämän mahdollistaa heille nyt, kun Saanakin täytti samana päivä 30-vuotta” Selina Tyni selittää.

Tynien perheessä on yhteensä viisitoista sisarusta. Heistä viisi työskentelee samassa, itse perustamassaan ja omistamassaan yrityksessä, Koti Puhtaaksi Oy:ssä. Siivoavien siskosten sisarussuhteet ovat erityisen läheiset, mistä he kohtaavat useasti myös kommentteja ja ihmetystä.
“Yleinen kysymys on, että miten me voidaan työskennellä kaikki samassa työpaikassa”, Saana kertoo. “Itseasiassa läheiset suhteet ovat valtava voimavara. Emme olisi mitenkään päässeet yrityksen kanssa näin pitkälle ilman muiden siskojen näin suurta panostusta”, kertoo Soili Tyni. “Sehän on pelikenttäetu”, Saila virkkoo.

“Sisarusten keskinäinen käyttäytyminen on aika samankaltaista sekä töissä- että vapaa-ajalla. Töissä asiat tehdään napakasti, kun taas vapaa-ajalla otetaan rennommin. Se on oikeastaan se suurin ero”, kertoo Saanan aviomies Henri Haho, joka työskentelee myös Koti Puhtaaksi yrityksessä. “Suurin ero itselle on ollut, että kun tuon Saanan kanssa kimppaan ryhdyin, niin sain kaupan päälle kaikki muutkin Tynit, jotka parveilevat monta kertaa viikossa kodissamme”, Henri nauraa. Henri on työskennellyt Koti Puhtaaksi Oy:ssä alusta saakka, mutta siirtyi kokoaikaiseksi vasta noin puolitoista vuotta sitten. ”Alkuun oli kyllä iso shokki tulla miesvaltaiselta alalta tähän siskoslaumaan sekaan. Olin tottunut aivan erilaiseen työkulttuuriin. Kaikesta mahdollisesta puhutaan heti avoimesti ja se on hienoa.” Henri kertoo.

Saana on ollut nuoremmille sisaruksilleen vahvassa isosiskon- ja jopa äitihahmon roolissa. Nuorempien sisarusten oli helppo tulla pohjoisesta aluksi kesätöihin ja sitten myöhemmin sekä muuttaa että työllistyä perheyritykseen. ”Ajan myötä jo viidelle saman perheen sisarukselle on löytynyt sopiva tehtävä ja pari on vielä Taivalkoskella kasvamassa. Meitä sisaruksia on yhteensä 15, joten kasvunvaraa vielä löytyy omankin perheen sisältä, vaikka jopa tuota on tullu adoptoitua tähän Koti Puhtaaksi työperheeseen hyvää porukkaa perhepiirin ulkopuoleltakin” Saana kertoo nauraen.

Koti Puhtaaksi Oy
Perustettu 2011
Liikevaihto 894 000€ (2017)
Työntekijöitä 40
Toimii Helsingissä ja Pirkanmaalla.

Siskojen päivän historia?

Kautta aikain sisko on ollut sellainen, joka on kuunnellut ilot ja surut, ohjannut nuorempia sisaruksia ja auttanut niin elämän ylä- kuin alamäissäkin. Siskot eivät välttämättä ole samasta äidistä tai isästä syntyneitä, vaan riittävän lähellä olevia, jotta he voisivat yhtä hyvin jakaa veresi. Itse asiassa sisaruuden käsitys on ollut jo monien vuosituhansien ajan biologisia sisaruksia laajempi. Paras esimerkki nykyään taitaa olla nuorten hyvin tiiviit ryhmät. Siskojen suhde kestää aikaa ja tukee aidosti elämän eri vaiheissa jopa enemmän kuin ystävyyssuhteet.

Kuinka juhlistaa siskojen päivää

1. Jos asut kaukana, soita tai lähetä kortti siskollesi ja kerro kuinka paljon arvostat ja rakastat häntä.
2. Jos asut lähellä, käykää toistenne luona tai lähtekää yhdessä syömään johonkin kivaan paikkaan.
3. Jos sinulla ei ole biologista siskoa, viettäkää kiva naisten ilta niiden kanssa, jotka ovat tukeneet ja rakastaneet sinua niin kuin siskokset tekevät.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!