Työsuojelutarkastus

”Aluehallintovirastosta hyvää päivää.

Olisinko voinut keskustella työsuojelupäällikön kanssa?”

Työsuojelutarkastus.

Tottahan toki se hipasen hirvittää.
Mutta, ei toki niin paljoa, kuin vuonna 2014, kun sellainen ensimmäistä kertaa meillä tehtiin, eikä silloin ollut hajuakaan, millainen se olisi.
tampere-siivous-kokemuksia
Sovimme tarkastusajankohdan viikon-parin päähän mukavan, saman asiantuntijan kanssa joka oli meillä käynyt viimekin kerralla, eli tuolloin 2014. Ensimmäinen tarkastus taannoin jännitti aika lailla, lienekkö syynä enemmän kumminkin perfektionistinen luonteeni, joka ei salli virheitä, kuin se että varsinaista ongelmaa olisi ollut näköpiirissä.
Viime kertaisella tarkastuksella opimme toki jo, että tarkastuksia ei kannattaisi turhaan pelätä. Tarkastajia on toki monenlaisia, mutta meille sattui tosi mukava, nuorehko naishenkilö, jonka kanssa keskustelimme mm. myös yleisesti muistakin työsuojeluun liittyvistä asioista paperien tarkastelujen lomassa.
Tarkastusasia herättää moninaisia tunteita. Miksi meitä tullaan tarkastamaan? Mistä revin jo muutenkin kiireisenä yrittäjän sen ajan nopealla aikataululla, joka kuluu kaikkiin paperien kasaamisiin, ja siihen itse tarkastukseen? Entä, jos emme ole vain yksinkertaisesti tienneet jonkin lain olemassaoloa, joku laki on hiljakkoin huomaamattamme muuttunut, tai emme ole jotain pykälää lakiteknisesti juuri oikein noudattaneet?
hyva-kotisiivous-tampere
Kaikenkaikkiaanhan kuitenkin tarkastukset ovat aivan huippu juttu. Olimme aiemmin miettineet täällä firmassa erästä juttua johon saimme vastauksen tarkastajalta. Tarkastuskäynnit varmentavat, että asiat oikeasti tehdään oikein ja lain pykälien mukaisesti. Se tuo varmuutta itsellekin, että asiat menevät oikein. Ja kun miettii työntekijöiden näkökulmista.
Meille hakee tuon tuostakin henkilöitä, jotka ovat oikeasti huonoista työoloista. Työhaastattelussa rupatellessa tulee toisinaan kuulluksi edellisen tai edellisten työpaikkojen hurjankin kuuloisia käytänteitä. Koskaan en esimerkiksi unohda sitä tarinaa, että meidän alan yrityksessä on käytössä yksi lattialiina kaikkia päivän asiakkaita varten; työntekijä oli pyyhkinyt asiakkaan lattialta koiran juoksutahroja, ja sen jälkeen viruuttanut lattialiinan ja seuraavassa kohteessa- hienossa kartanossa, pyyhkinyt koko talon lattiat sillä samalla lattialiinalla. Ja suojahanskojakaan ei käytetty.
Että on niitä varmasti yrityksiä, joissa oikeasti tarvitaan toimenpiteitäkin.
siivous tampereFotolia_64728362_XS
Meillä niitä ei onneksi taasenkaan tarvittu; saimme ainoastaan kehoituksen tarkistaa erään työntekijämme oleskeluluvan, koska hän on syntynyt muussa maassa kuin Suomessa. Ko.työntekijä puhuu täysin sujuvaa suomea, ja on asunut suomessa reilusti yli 10 vuotta, ja tehnyt töitä Suomessa jatkuvasti aikaisemminkin. Saimme hänestä suosituksen työntekijäksi TE-toimistosta. Hän on käynyt lähihoitajan koulunkin täällä Suomessa; siksi emme osanneet edes ajatella, että meidän tulisi hänen oleskelulupansa tarkistaa. Teimme sen toki totta kai ja lähetimme heti seuraavana päivänä tarkastajalle tiedon, että se on nyt tarkistettu.
kotisiivous-kokemuksia-tampere
Tarkastaja kertoi tarkastavansa noin 120 kohdetta vuosittain. Eli noin kaksi ja puolisataa kohdetta on käyty läpi tässä meidänkin käyntiemme välillä. Varmasti näkevät jos jonkinmoista yritystä, kohtaloa, ja työoloa. Oli mielenkiintoista haastatella nimenomaan meidän alaamme koskevista yleisistä puutteista. Tarkastaja kertoi, että silloin tällöin tulee yrityksiä vastaan, joissa jokaikinen lakivelvoite on huolehdittu täsmällisesti. Mekin saimme lähtiessä kehut, että olemme jälleen hoitaneet asiat hyvin, paperit on ojossa ja löydettävissä.
Silloin voin sanoa että mielen valtasi kiitollisuus. Kerroinkin tarkastajalle hänen tekevän arvokasta työtä. Meille on tervetullut niin usein kuin haluaa. Voin jopa tunnustaa pitäväni tarkastuksista; en siitä etukäteistyöstä, kun kaivelemme papereita ja rajaamme tiettyjä aikajaksoja tarkastusnivaskaan, mutta kokonaisuuden huomioon ottaen; lisäähän se turvallisuutta jo asiakkaankin näkökulmasta, puhumattakaan työntekijän. Tahi yrityksen itsensä.
Soilikotisiivous tampere

Jaa tämä artikkeli!

Tuoreimmat artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.