Tampereen hurja työttömyystilanne- ja Mikä ihmeen työkokeilu?

Tampereen työttömien määrät huutavat hoosiannaa. Tammikuussa 2014 julkaistun tiedon mukaan se oli lähes 17% joka on lähes viidesosa koko Tampereen väestöstä. Hurjaa- eikö!
Ja silti mol.fi palvelussa on 4.11.2014 tehdyn haun mukaan pelkästään Tampereella 532 työpaikkailmoitusta, joista osassa haetaan useampaa henkilöä työsuhteeseen. Enemmänkin on paikkoja varmasti auki- eihän mol.fi ole ainut taho joka avoimista paikoista ilmoittaa. Tiedän myös monta yritystä joilla on tarve uuteen työntekijään vaikka hakua ei ole auki.
Nurinkurista? Samaan aikaan isoin joukoin valitetaan huonosta työttömyystuesta, avusta, työllistymismahdollisuuksista- ja ylipäänsä työkkärin toiminnasta. Työtön on itse vastuussa työnhausta, työkkäri on prosessia helpottava ja avustava taho. Kehittämistähän kaipaa toki aina jokaikinen yritys ja organisaatio, mutta itse olen kokenut työvoimatoimiston tyylin toimia aika positiivisena- ainakin näin työnantajan näkökulmasta. Kiireinen ja hankalasti tavoiteltava taho työkkäri on varmasti työnhakijan näkökulmasta, ymmärtämystä on silti oltava, ovathan työttömyysluvut tänä päivänä niin huimia ja kokoajan kasvavia. Vuonna 2012 prosentti oli lähempänä kymmentä, vuonna 2013 taas likellä 15%. Työvoimatoimiston palvelut ja henkilöstö eivät välttämättä pysy kasvavan työttömyyden perässä samaa tahtia- voisiko syy pitkissä vastausajoissa ja ruuhkissa linjoilla olla siinä?

Kehitystä ja positiivisia signaaleja silti olen huomannut. Työttömät otetaan kursseille, ja nyt uutena havaintona on tarjolla työkokeilumahdollisuutta.
Tämä tuli tutuksi meille sitä kautta, kun Marjo haki meille työkokeiluun. Ensimmäinen kysymys mielessä oli, että mikä ihmeen työkokeilu. Selvitettyäni asiaa olin ymmälläni ja tutustuttuani ja tavattuani Marjon kanssa päätimme lähteä yhteistyöhön ja kokeilla.
Marjo on ollut meillä nyt työkokeilussa useamman viikon, ja kokemukset ovat puolin toisin olleet hyviä. Työkokeilu on mieletön mahdollisuus esim.pitkään työelämästä pois olleella saada kosketusta työelämään- työkokeilusta ei aiheudu työnantajalle kustannuksia. Se on taas työnantajan näkökulmasta mahdollisuus tutustua työntekijään rauhassa ja opastaa alan ja yrityksen kiemuroihin ilman kiirettä ja painetta.
Alla vielä Marjon itse kirjoittama teksti kokemuksistaan työkokeilusta:

”Olen n.nelikymppinen Marjo, ison perheen äiti. Noin 15 vuotta kului kotosalla lapsia hoitaen. Tänä vuonna tuli halu hakeutua takaisin työelämään tai opiskelemaan. Ongelma vain oli, että pitkän töistä poissaolon vuoksi omat uravalinnat olivat aivan auki- mitä lähtisin tekemään?
Ilmoitin ensin itseni työttömäksi. Minulle kerrottiin työkokeilumahdollisuudesta ja kuulin ystäväni kautta Koti Puhtaaksi-yrityksestä, johon hain. Sain paikan.
Olen ajellut Ylöjärven perältä Hervannan toimistolle kolmena päivänä viikossa, n.6-7h/päivä. Työkokeilu jatkuu ainakin vuoden loppuun ja siihen voidaan vielä hakea jatkoa. Todellista nautintoa ja vaihtelua normaaliin kotiarkeen. Olen saanut touhuta monipuolisesti kaikenlaista siivoustyöstä toimistotyötehtäviin! Kiitos Saana & koko Koti Puhtaaksi Oy, kun olette antaneet minulle mahdollisuuden tutustua yritykseenne ja alaan, sekä nähdä ja kokea pintaraapaisun työhönpaluusta ja työelämästä.”

Marjo työkokeilussa, Varusteiden pakkailua tulevaa viikkoa varten

Marjo työkokeilussa
Varusteiden desinfiointia ja pakkailua tulevaa viikkoa varten

Opastusta

 

 

 

 

 

 

Lähteet:

Työkokeilu: http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/tukea_tyollistymiseen/tyokokeilu/index.html
Työttömyysprosentti Tampereella: http://www.ely-keskus.fi/documents/10191/2950355/Pirkanmaan_tyollisyyskatsaus_Tammikuu_2014.pdf/eede6415-6f31-405b-8d57-09d7112998f6
http://www.tampere.fi/tampereinfo/ajankohtaista/6HcHnhPA4.html

Mol.fi työpaikkahaku: http://www.mol.fi/tyopaikat/tyopaikkatiedotus/haku/hae.htm?lang=fi&tarkempiHaku=false&rows=&sort=&hakusanakentta=sanahaku&hakusana=&alueet=Tampere%2C+&ilmoitettuPvm=1&vuokrapaikka=—

Jaa tämä artikkeli!

Tuoreimmat artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.