Muurahaisten häätö sisätiloista

Keväällä auringon ja lämmön lisääntyessä alkaa herkästi nurkissa vilistä myös epätoivottuja alivuokralaisia. Muurahaiset ovat keväästä syksyyn ovelia ja sitkeitä vierailijoita, jos ne kerran ovat löytäneet tiensä sisälle ja helpon ravinnon äärelle. Erityisesti makeat ruoat ja juomat ovat näiden tyyppien mieleen.

Lapsi ja ötökkä
Lapsi ja ötökkä

Ammattilaisen 5+1 vinkkiä muurahaisten häätöön

Nämä esitellyt kotikonstit toimivat lähinnä sokerimuurahaisiin, muut muurahaislajit voivat olla huomattavasti hankalampia hävittää ja vaativat ammattilaisen apua.

  1. Kaikista tärkein vinkki on tietenkin pitää sisätilat siistinä. Etenkin sokerit ja jauhot kannattaa säilyttää tiiveissä purkeissa, roskat viedään riittävän usein ja lattioilta ja pöytätasoilta pitää siivota kaikki leivänmurut kunnolla. Muista siivota myös esim. hellan alunen riittävän usein.
  2. Selvitä muurahaisten käyttämät polut ja ripottele kulkureiteille ruokasoodaa, talkkia, sammutettua kalkkia, suolaa, tervaa, kanelia, neilikkaa tai kahvinporoja (kuivia tai keitettyjä). Esim. mökillä tai omakotitalossa voit myös tehdä koko talon ympäri 5-10cm leveän rajan näistä samoista aineista. Rajan voi piirtää myös liidulla. Muista uusia raja säännöllisesti ja aina sateen jälkeen.
  3. Istuta samettikukkia kukkapenkkiin ja kukkaruukuissa talon seinustalle kohtiin, joista muurahaiset pyrkivät sisälle. Voit myös ripotella kuivuneita samettikukkia muurahaisten reiteille. Samettikukka torjuu voimakkaalla tuoksullaan muitakin tuholaisia, kuten etanoita. Muita muurahaiselle epämieluisia hajuja on sitruuna ja piparminttu: kokeile sisällä hajusteena (esim. hajustetut pesuaineet, huoneilman raikastajat tai eteeriset öljyt) tai levitä tuoksuöljyä suoraan oviaukoille/muurahaisten käyttämille sisääntulopaikoille. Myös punaseetriöljy, minttuöljy ja eukalyptusöljy saattavat auttaa.
  4. Muurahaiset jäljittävät reittinsä hajujälkien perusteella, lattioiden peseminen saattaa eksyttää niitä.
  5. Silikonisaumat tulisi uusia säännöllisesti. Muurahaiset nakertavat tiensä läpi huonokuntoisista tiivisteistä. Muurahaisten reittejä seuraamalla voit löytää muitakin halkeamia ja aukkoja, mitkä pitää tukkia.
  6. Kuten moniin muihinkin epätoivottuihin ötökkävieraisiin, myös muurahaisiin voi tehota makea ansa. Pistä juomalasiin tai muuhun liukkaaseen astiaan esimerkiksi siideriä, makean nesteen perässä lasiin kiipeävät muurahaiset eivät enää pääse kiipeämään ulos. Aspartaami on muurahaisille myrkyllistä, eli myös laimentamaton mehutiiviste on tehokas vaihtoehto.

Lisävinkki: Sokeritoukkiin auttaa seetripuuöljyn sively lattiakaivon ja viemäriputkien liitoksiin tai pieni määrä tupakanmuruja lattiakaivossa.

Jaa tämä artikkeli!

Tuoreimmat artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla ja Googlen tietosuojalauseke ja käyttöehdot pätevät.