Haastattelussa Koti Puhtaaksi Oy:n hallituksen jäsen Markko Vaarnas.

Markko Vaarnas perusti yrityksen yhdessä opiskelukavereidensa kanssa jo 21-vuotiaana. Hän opiskeli tuolloin Helsingin Kauppakorkeakoulussa. Yritystä (Global Intelligence Alliance – GIA) he kehittivät ja kasvattivat eteenpäin, kunnes yhtiö myytiin vuonna 2014.

Yritysmyynnin jälkeen Markko on keskittynyt auttamaan suomalaisia startuppeja ja kasvuyhtiöitä kasvamaan ja kansainvälistymään. Käytännössä hän tekee tätä työtä hallitustyöskentelyn, konsultoinnin, pro-bono sparraamisen sekä enkelisijoittamisen kautta.

Mitkä ovat suurimmat saavutukset urallasi?

– Kyllä nämä liittyy käytännössä tuohon GIA:n onnistuneeseen kasvattamiseen ja kansainvälistämiseen. Kun aloitimme kansainvälistymisen, ei Suomesta juurikaan löytynyt esimerkkejä onnistuneista palveluliiketoimintojen kansainvälistämisestä. Me saimme yhtiön vietyä 10 maahan, niin että valtaosa yhtiön 15 MEUR liikevaihdosta ja 150 henkilöstöstä oli Suomen ulkopuolelta.

– Toisaalta näen saavutuksena sen, että loimme satoja työpaikkoja yrityksemme kautta. Suuri osa yhtiössämme työskennelleistä on päässyt vahvasti eteenpäin työurillansa. Tuntuu siltä, että teimme oikeita rekrytointeja ja toisaalta onnistuimme kehittämään henkilöitä eteenpäin.

Markko Vaarnas - Hallituksen jäsen
Markko Vaarnas, hallituksen jäsen

 

”Suomen markkinat ovat useimmilla toimialoilla hyvin pienet, sen vuoksi kansainvälistyminen on tärkeää.”

Markko pitää yrityksissä tärkeänä jatkuvaa kehittämistä ja kasvuhakuisuutta. Hänen mukaansa on hyvä ymmärtää, että Suomen markkinat ovat useimmilla toimialoilla hyvin pienet. Tämän vuoksi hän näkee suomalaisille yhtiöille tärkeänä kansainvälistyä.

– Lisäksi henkilökohtaisesti pidän tärkeänä rehellisyyttä ja luottamuksen rakentamista. Olen henkilökohtaisesti tyytyväinen siitä että en ole niin sanotusti ”polttanut siltoja” takanani bisneselämässä. Vaikka on joutunut tekemään irtisanomisia ja joitakin vaikeita ratkaisuja, niin voin seisoa noiden ratkaisujen takana ja henkilösuhteet ovat pysyneet kunnossa.

Miksi olet Koti Puhtaaksi Oy:n hallituksessa?

– Varmaan se liittyy siihen, että minulla on kokemusta ja osaamista palveluyhtiön kasvattamisesta ja kansainvälistämisestä. Ymmärrän minkälaisia asioita, ihmisiä ja rakenteita yhtiö tarvitsee kun se pyrkii kasvamaan 1 miljoonan euron liikevaihdosta kohti 10 miljoonan euron liikevaihtoa.

Markko kiinnostui Koti Puhtaaksi Oy:sta sen vuoksi, että se toimii hyvin perinteisellä toimialalla, mutta on jo lyhyessä ajassa ehtinyt uudistaa tuota toimialaa. Se on onnistunut tekemään yhtiöstä yhden Suomen parhaista työpaikoista sekä luomaan poikkeuksellisen hyvän asiakaskokemuksen.

– En olisi etukäteen uskonut, että kiinnostuisin olemaan siivousyhtiön hallituksessa, mutta tässä yhtiössä ja sen yrittäjäpariskunnassa on kyllä hyvin poikkeuksellista drivea ja kehityshalua. On mielenkiintoista päästä mukaan hallitukseen miettimään ja jalostamaan yhtiön seuraavia kasvumahdollisuuksia ja tehtäviä strategisia valintoja.

”Ymmärrän minkälaisia asioita, ihmisiä ja rakenteita yhtiö tarvitsee kun se pyrkii kasvamaan 1 miljoonan euron liikevaihdosta kohti 10 miljoonan euron liikevaihtoa.”

Markko aikoo antaa kokemuksensa, osaamisensa ja verkostonsa yhtiön käyttöön.

– Toivottavasti sen avulla pystytään välttämään tekemästä samoja virheitä, joita itse olen tehnyt ja toisaalta hyödyntämään parhaita käytäntöjä, joita olen oppinut urani aikana.

Ensimmäisten hallitusten kokousten pohjalta näyttää hänen mielestään siltä, että ulkopuolisten hallitusjäsenten rooli on auttaa toimivaa johtoa fokusoimisessa niin, että yhtiön resurssit saadaan optimaalisesti ja oikealla tavalla hyödynnettyä.

– Voimme hallituksessa kokea onnistuneemme, jos toimitusjohtaja poistuu kokouksesta energisoituneena ja kokee, että olemme auttaneet häntä priorisoimaan ja fokusoimaan yhtiön kehitysagendaa.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!