Jos viihdyt nettiä selatessasi erilaisilla hassuttelusivuilla olet saattanut törmännyt teoriaan, minkä mukaan maata nimeltä Suomi ei ehkä olekaan olemassa. Tämä perustuu raakaan faktaan: suomalaisten osuus koko maailman väkiluvusta on noin .09% ja tämän sortin laskutoimituksiin tavataan lisätä 1% virhemarginaali. Eli on enemmän kuin mahdollista, että Suomea ei ole olemassa lainkaan.

Tämä tietenkin on pelkkää hupailua, mutta sama ajatusmalli pätee myös suhtautumisessa ilmastonmuutokseen. Minä yksi ihminen olen niin mitättömän pieni osa kokonaisuudesta, että eihän minun valinnoillani ole mitään merkitystä ilmastoon ja maailman hyvinvointiin! Ajatusmalli kannattaa kuitenkin kääntää ihan päälaelleen, ja ottaa ennemminkin asenne sentissä on miljoonan alku. Kun jokainen omalla tahollaan päättää tehdä muutaman pienen muutoksen arjen valintoihin, tulee siitä yhdestä pienestä päättäjästä pian jo tosi iso joukko.

Kun jokainen omalla tahollaan päättää tehdä muutaman pienen muutoksen arjen valintoihin, tulee siitä yhdestä pienestä päättäjästä pian jo tosi iso joukko.

Nykypäivän arki on erittäin työelämäkeskeistä, joten on luonnollista, että myös työpaikalla keskustellaan asiasta ja tehdään päätöksiä, jotka tukevat ja antavat lisää kannustusta myös vapaa-ajan valintoihin. Koti Puhtaaksi Oy on alusta asti tavoitellut sopivaa ekoilua: käytetyt aineet on valittu niiden alkuperän ja ekologisuuden perusteella, toimialueet pidetään tiiviinä (työmatkat lyhyinä) ja kertakäyttöisiä välineitä pyritään käyttämään mahdollisimman vähän.

Nyt kokeilussa on varsin radikaali ja jopa riskialtis päätös ottaa käyttöön leasingmalli, eli ammattitason siivouslaitteiston myyminen tai vuokraaminen asiakkaille. Mallin myötä siistijöiden ei enää tarvitse kuljettaa mukanaan kuin pakolliset, joka asiakkaan välillä vaihdettavat tarvikkeet. Lisäbonuksena leasingmalli tuottaa sen, että asiakkaan ei enää tarvitse hankkia arkikäyttöön omia siivousvälineitä ja -aineita, vaan yrityksen käyttämät ja suosimat ekologiset ratkaisut ovat käytettävissä myös omissa siivouspäivissä. Asiakkaalta toiselle siirtyvien välineiden sijaan jokaisen luona jo valmiiksi odottavat henkilökohtaiset välineet lisäävät myös hygieniaa merkittävästi.

Siistijöiden kantama tavaramäärä pieneni 90%, mikä tarkoittaa entistä helpompaa siirtymistä esimerkiksi julkisilla tai sähköpyörällä, jolloin ylimääräiset autoilukilometrit saadaan minimoitua. Samalla saatiin poistettua kertakäyttöiset muovipussit kokonaan käytöstä, kun asiakas itse huolehtii siivouksessa käytettyjen tekstiilien pesemisestä. Tulevaan Turun toimistoon ei ole ostettu mitään kalusteista uutena, vaan suurin osa saatiin ostamalla käytettyä ja pelastamalla roskiskohtalon saaneita yksilöitä.

Tavoite on pala palalta rakentaa yrityksen käytänteille kestävä malli mahdollisimman ekologisilla ratkaisuilla, ja toivottavasti esimerkin voimalla muuttaa maailmaa ihan pikkuisen paremmaksi paikaksi.

Näillä päätöksillä me teemme osamme ilmastotalkoissa:

  • Pyrimme järjestämään siistijöiden työt ja työvälineet niin, että mahdollisimman moni pari pystyy kulkemaan sähköpyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä. Näillä samoilla muutoksilla olemme saaneet myös vähennettyä kertakäyttöisten muovipussien käyttöä merkittävästi – pussirulla mikä aiemmin kesti noin viikon, voi kestää nyt yli kuukauden!
  • Uusiin toimistoihin ei ole ostettu mitään uutena, vaan kalusteet saatiin pelastamalla ne roskiskohtalolta tai ostamalla kierrätettyjä.
  • Siivoustyössä käytetyt aineet laimennetaan, käytettävä määrä ainetta per annos mitataan pipetillä!

Tiesitkö!

Environmental Performance Index eli EPI mittaa joka toinen vuosi kaikkien maiden ”vihreyttä”. Mittareina käytetään ympäristön ja ekosysteemin terveyttä, ja näihin vaikuttaa esimerkiksi ilmanlaatu ja saasteet, maatalous, metsien kattavuus, juomaveden laatu ja jäteveden käsittely.

Vuonna 2016 Suomi oli tilastoissa #1, mutta vuonna 2018 pudonnut sijalle #10.

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!