Sipulin leikkaaminen on takuuvarma keino saada kyynelkanavat vuotamaan.  Tekniikan Maailman artikkeli antaa vastauksen siihen, miksi sipuli itkettää:

”Sipulin voi kuoria ilman sen suurempia ongelmia, mutta veitsen pureutuessa turvonneeseen lehtiruusukkeeseen kyyneleiltä ei voi enää estyä.

Ilmiö johtuu sipulin solujen hajoamisesta. Solujen tuhoutuessa normaalisti erillään olevat ainesosat pääsevät yhdistymään tehden sipulista potentiaalisen kemiallisen aseen.

Kun sipulin soluissa esiintyvät sulfoksidit yhdistyvät solunesterakkuloissa olevien alliinaseina tunnettujen entsyymien kanssa, muodostuu propeenisulfeenihappoja. Kun muodostunut kaasu saavuttaa silmän sarveiskalvon, käskevät aivot kyynelrauhasia tuottamaan kyyneliä ärsytyksen vähentämiseksi.

Tämä kyynelkanavat avaava ominaisuus on todennäköisesti kehittynyt sipulille puolustusmekanismiksi. Se suojaa kasvavaa sipulia maaperässä eläviltä mikrobeilta sekä suuremmilta eläimiltä, kuten ihmisiltä.

On kuitenkin edelleen epäselvää, miksi jotkut kärsivät sipulin pilkkomisesta toisia enemmän.

Tiedemiehet ovat viime vuosina pyrkineet kehittämään ”kyynelettömiä sipuleita”, mutta niiden kaupallistumista joutunee vielä odottamaan. Siihen asti onkin parempi pitää laskettelulaseja keittiössä käden ulottuvilla.”

Lähde: https://tekniikanmaailma.fi/miksi-sipuli-itkettaa/

Ovatko laskettelulasit sitten kätevä keino suojautua sipuli-itkulta? Henri vinkkaa videolla vielä helpomman konstin:

Jaa tämä artikkeli!

Uutiset ja vinkit helpompaan arkeen!