Koti; se ihana rakas vaiko vain raskas?

Olen Saila- yksi tästä Koti Puhtaaksi Oy:n takana olevasta sisarusparvesta. Pääosin työni tässä perheyrityksessämme koostuu asiakastapaamisista. Mietimme asiakkaidemme kanssa yhdessä jokaisen arkeen sopivimmat siivousratkaisut. Nautin työstäni, on sydämen asia auttaa siivousratkaisuilla ihmisiä voimaan arjessa paremmin. Saila Tyni

Jokaisella on oma henkilökohtainen kokemus kodista ja se merkitsee kaikille eri asioita. Harvalle meistä koti on kuitenkaan vain asunto, jossa asutaan tai paikka jossa nukutaan. Koti on jopa yksi osa identiteettiämme.

Meille ihmisille on tärkeää, että koemme kuuluvamme johonkin. Kodin avulla kiinnitymme tulevaisuuteen, menneisyyteen ja asuinpaikkaan. Kotiin liittyy vahvasti mielikuva ja tunne, mitkä vaihtelevat kovasti henkilöiden välillä. Mielikuva ja tunne kumpuavat mm. lapsuudesta, muistoista, kokemuksista, ympäröivästä kulttuurista sekä omasta persoonasta.

Voimme itse määritellä, mitä haluamme kodissamme näyttää. Jollekin koti on henkilökohtaisempaa aluetta, kuin jollekin toiselle. Osalla ovet ovat aina auki vieraille, jotkut ovat tarkempia siitä, kuka saa omaan kotiin tulla. Joillekin kodin ulkoiset puitteet merkitsevät enemmän kuin toisille. Ihmisten kodit poikkeavat paljonkin toisistaan.

Myös siisteyskäsitykset ovat täysin toisistaan poikkeavia eri ihmisten välillä. Osa ihmisistä rakastaa sitä, että kotona kaikki asiat ovat tasan tarkkaan järjestyksessä. Värimaailman tulee täsmätä kotona, jokainen pölyhiukkanenkin tulee olla poissa ja kaappien oviin jääneet tahrat huomataan välittömästi.

Toisille kodin järjestys ja siisteys ei taas aiheuta sen kummempaa sisäistä kaaosta, kaikki eivät edes huomaa ”epäjärjestystä”. Jotkut tuntevat olon kotoisemmaksi epäjärjestyksen ja erilaisten härpäkkeiden ympäröimänä. Tämä siisteyskäsitys määrittelee usein käyttäytymismalleja kotona, osa vie roskat suoraan roskikseen kun taas joillekin on tavanomaista jättää tyhjä sipsipussi TV-pöydälle muutamaksi päiväksi tai viikoksikin :-) Nämä käsityserot voivat aiheuttaa myös ristiriitoja erilaisten ihmisten välillä yhdessä asuessa.

Elämme hektisessä ja kiireisessä yhteiskunnassa. Tehokkuusajattelu tuntuu ja näkyy kaikkialla, mille koti parhaimmillaan tuo täydellistä vastapainoa. Koti toimii turvapaikkanamme, jonne tullessa voimme olla täysin omia itsejämme riisuttuna ylimääräisistä kulisseista, rooleista tai hierarkioista. Parhaimmillaan annamme kotona luvan itsellemme tuntea rauhaa ja turvaa, kohdata läheisiämme ja antaa itsellemme vapaa-aikaa. Voimme kokea ulkoisen maailman pysähtyvän.

Mielestäni onkin tärkeää pohtia, millaisia tunteita meille herää kun aukaisemme kotioven?Jos pääosin tunnemme palautuvamme kotona työpäivästä, tunnemme olomme hyväksytyksi ja rauhoittuvaksi, olemme oikeilla jäljillä.

Jos taas näemme kotiin astuessamme ensimmäisenä sotkuisen eteisen, keittiön täynnä tiskejä ja olohuoneen jossa leijailee pölyjä. Stressi purkautuu sekä tarttuu läheisiin, ja kenelläkään ei ole hyvä olla. Koti ei tällöin aja tehtäväänsä parhaalla tavalla. Tällaisessa tilanteessa kannattaakin miettiä mistä tämä johtuu ja millaisia muutoksia asialle voisi mahdollisesti tehdä.

Siivous raskaan työpäivän jälkeen voi tuntua raskaalta- ehkä siivouksen aikataulutus kalenteriin voisi auttaa? Jotkut asiakkaistamme ovat maininneet jopa tehneensä parhaan parisuhdeteon ulkoistaessaan siivouksen.

Meidän mielestämme jokainen ansaitsee tuntea rauhan tunteen kotioven aukaisun jälkeen. Elämää ei ole tarkoitus vain suorittaa- siitä tulee nauttia ja vapaa-aikana pitää pystyä tekemään itselleen merkityksellisiä asioita.

Meidän työmme perimmäinen tarkoitus on tehdä ihmisten kotoilua rauhallisemmaksi- puhtaassa ja raikkaassa kodissa on helpompi hengittää ja levätä, sekä pysähtyä ihmettelemään maailman menoa. Onneksi myös valtio tukee hankintaa ja se on nykyään kotitalousvähennyksen ansiosta suurimmalle osalle ihmisiä mahdollista nykypäivänä.

Kotirauhaa ja rakkautta kaikille! <3KotiPuhtaaksi

Jaa tämä artikkeli!

Tuoreimmat artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla ja Googlen tietosuojalauseke ja käyttöehdot pätevät.