Hometta sängyssä!!?

Vuoden 2015 lopulla Unikulma tutki suomalaisten sänkyjä. Tulos oli hirvittävä.

Mietippäs, että  kuormitat petiä kahden yön aikana noin saman verran ajallisesti kuin päivässä vaatteita. Vaatteet peset kenties päivittäin, mutta petiä et huolla juuri koskaan. Petivaatteet suojaavat hieman peittoa, tyynyä, ja petaria- mutta hiki ja lika pääsee petivaatteista huolimatta tyynyyn, peittoon ja petariin.

 Sängyn huono hygienia aiheuttaa terveysriskin, sillä ihminen viettää elämästään kolmanneksen sängyssä. Unikulman tutkimus osoittaa, että suomalaiset mm. pesevät aivan liian harvoin tyynyjään.

Unikulma tutki asiakkaidensa vanhoja vaihdossa tuotuja sänkyjä. Sänkyjä testattiin Orionin homekasvualustalla. Testi osoitti, että hyväkuntoisen näköisissä tyynyissä saattoi olla yhtätoista eri myrkkyhometta!

Likainen peti aiheuttaa jo lievimmilläänkin monenlaisia ongelmia: finnejä / ihottumaa, silmä- , poskiontelo- tai korvatulehduksia. Pahimmillaan home aiheuttaa astman kaltaisia hengitysoireita ja lievimmillään tukkoista oloa / turvonneita limakalvoja aamuisin.

4 steppiä terveen ja puhtaan sängyn saamiseksi:

1. vaihda petivaatteet kerran viikossa, pese vähintään 60 asteessa ja vähäisessä pesuaineessa (yleinen moka on liika pesuaineen annostelu, lopputulos ei ole puhtaampi isommalla pesuainemäärällä vaan päinvastoin)

2. pese tyyny ja peitto 2-3kk välein koneessa mahdollisuuksien mukaan 60 asteessa (huomioi pesuetiketti!)

3. syväpuhdista koko sänky (peitot, tyynyt, petarit, runkopatja) 1-3 kertaa vuodessa allergisuustasostasi riippuen. Allergiset ja astmaattiset ihmiset 3 kertaa vuodessa, muut vähintään kerran vuodessa. Syväpuhdistus tapahtuu alipaineistusmenetelmällä- alipaineen ansiosta lika sisästä nousee pintaan ja se poistetaan siitä tamppaavalla sähköharjalla. Näin lika tekstiilien sisästä saadaan pois.

4. mikäli syväpuhdistat sänkyäsi, sen käyttöikä on niin pitkä kuin kankaan kesto on- mikäli et, vaihda tyyny ja peitto vuosittain ylläolevien toimien lisäksi sekä petauspatja 2 vuoden välein ja runkopatja vähintään 5 vuoden välein.

Laadukkaita yöunia zzz =)

Unikulman tutkimus:  http://www.iltalehti.fi/asuminen/2015112620730275_an.shtml

Jaa tämä artikkeli!

Tuoreimmat artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.